Румен Петков и Мехмед Дикме: ДПС да не се изживява като етнически стожер

31276
Румен Петков и Мехмед Дикме: ДПС да не се изживява като етнически стожер
Снимка: БГНЕС

Респектиран съм от гъвкавостта на ДПС – преди няколко месеца имаха пълно съвпадение в програмите и възгледите с БСП, една лява партия, а сега същото по отношение на ГЕРБ – една дясна партия. Това е страшно бърз пирует, поздравления, иронично обобщи резултата от днешните преговори между ГЕРБ и ДПС бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков.

Г-н Имамов каза още, че ДПС има „пълно идеологическо съвпадение” с ГЕРБ и добави, че много се притеснява от анти-ДПС коалиция заради „опасност за българското общество”. Когато има коалиция срещу ГЕРБ – може, когато е срещу БСП – може, но изведнъж срещу ДПС не можело, добави Петков в предаването „Лице в лице” на bTV.

Волен си отиде в ъгъла, където му е мястото, казва бившата му жена

За влизането на „Атака” роля изиграха първо поскъпването на тока и второ – взривът в Горни Лом. Заради това падна изб...

Мисля, че има подкрепа от "300 дни" с едно условие - да не се закачат кадрите и фирмите, изпълняващи обществени поръчки. С други думи – политическа подкрепа от ДПС за ГЕРБ срещу икономическата власт за ДПС. ДПС не иска български турчин извън Движението да получава власт, обясни бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Големият въпрос не беше зададен – дали ДПС ще излезе от властта, не дали ще влезе. Огромната част от назначенията по времето на Орешарски е съгласувана с „незаобиколимия фактор в държавата” – това лично Йовчев ми го каза (бел. ред. – бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев), продължи Петков, но отказа да назове по име „незаобиколимия фактор”. Когато по такъв начин се демолизират хората, щетите след това са много трудно поправими, добави той.

Ние, от АБВ, сме категорично против политическите чистки. Трябва да има професионални критерии – а коментирам кой ще излезе, защото сега се говори кой ще влезе, отговори Петков на въпрос защо тогава говори за присъствието на ДПС във властта на по-ниско, оперативно ниво. Пъстротата на нацията трябва да е отразена във всяка партия, а не това да е запазена марка само на ДПС, подчерта бившият вътрешен министър.

Проблемът с Бат Сали е в несъвършенството на закона, а не в кандидата. Да ходят да протестират пред къщата на Мая Манолова – там да се търси промяна в Изборния кодекс, коментира накратко Дикме. Нямам опасения, че ако ДПС не е на власт, ще има етническо напрежение. И българите, и турците искат простички неща – да живеят свободно, да имат работа и да изповядват вярата си – абсолютно общ знаменател. Политиците да си променят езика и да разговарят по-човешки, а не да говорят само в интерес на обръчите си от фирми, каза Дикме. Питам Местан – не беше ли опасно, когато „Атака” подкрепяше ДПС при кабинета „Орешарски”? Защо сега се говори против „Патриотичния фронт” – ами те като излязат утре и заявят, че ДПС е опасно за държавата, какво правим, зададе Мехмед Дикме своите въпроси към силните хора в ДПС.

Рашидов забрави Пеевски: Кажете една зависимост на ГЕРБ

Аз съм работил пет години в ГЕРБ – кажете една наша зависимост. С тези думи бившият културен министър Вежди Рашидов подхвана прик...

Цялото недоволство от случая „Бат Сали” отива към политиците и политиците трябва да решат проблема. Затова сега трябва да се носи отговорност и от управляващите като партии, и от личностите, които пряко отговарят. Поздравявам ГЕРБ за настоящите преговори, но трябва всичко това да завърши с ясно разписани приоритети и дати за изпълнението им. Мисля, че все пак ще има правителство, завърши Петков. И разкри – съдя г-н Бареков, но ние сме единствената страна-членка на ЕС, в която властите не могат да връчат призовка на евродепутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика