Хюриет: Апатията на избирателите в България отваря врата за проруски партии

1360
Хюриет: Апатията на избирателите в България отваря врата за проруски партии
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Предсрочните избори в България в неделя преминаха под знака на апатията на избирателите, което увеличи перспективата за още един фрагментиран парламент, който ще се бори за сформиране на жизнеспособна управляваща коалиция.

Четвъртите избори в страната от Европейския съюз за последните 18 месеца бяха белязани от бушуващата в близост война, политическата нестабилност и икономическите трудности в най-бедната страна от блока, пише в своя статия „Хюриет”.

Около 6,6 млн. души имаха право да гласуват за 240 депутати в парламента. Избирателната активност към 17:00 ч. беше близо 30 %, което е по-малко, отколкото на предишните избори. Анализаторите отдават това на умората на избирателите и разочарованието от политиците, които не могат да съставят жизнеспособна правителствена коалиция.

Проучванията преди вота сочат, че до осем партии биха могли да прескочат прага от 4 %, за да влязат в един фрагментиран парламент, в който популистките и проруските партии биха могли да увеличат своето представителство.

До предсрочните избори се стигна, след като крехката коалиция, водена от прозападния министър-председател Кирил Петков, загуби вота на недоверие през юни. Той заяви, че Москва е използвала тактиката на "хибридната война", за да свали правителството му, след като то отказа да плаща сметките за газ в рубли и нареди експулсирането на руски дипломати от България.

Ниската избирателна активност облагодетелства партията ГЕРБ на трикратния бивш министър-председател Бойко Борисов, която все още може да разчита на лоялни привърженици.

След като гласува в неделя, Борисов заяви пред репортери, че България трябва да заеме ясна позиция по отношение на продължаващата война на Русия в Украйна.

"При тази агресия, при тази война с ясен агресор в лицето на (руския президент Владимир) Путин - (нямам) нищо против руския народ , при този фарс с референдумите, България трябва да бъде много ясна, категорична и точна за мястото си в Европейския съюз и НАТО", каза той и добави, че влизането на България в 19-членната европейска зона с обща валута евро трябва да бъде първата и най-важна задача.

Все пак прогнозираният процент няма да е достатъчен за партията на Борисов да състави еднопартийно правителство, а шансовете за коалиция, водена от ГЕРБ, са малки, тъй като повечето опоненти я обвиняват, че е ръководила години наред корупцията в страната.

Петков отхвърли последните социологически проучвания като съмнителни и изрази увереност, че вотът ще даде положителни резултати за неговата партия.

При 99.84% преброени: ГЕРБ с преднина от 5% пред ПП

ЦИК публикува резултатите от парламентарните избори при 99.84% обработени протоколи на секционните избирателни комисии. Резултатът на ...

Петков се кандидатира с обещания да състави коалиция и да продължи усилията си за изкореняване на корупцията, но болезнените реформи може да се окажат трудни за преглъщане на фона на европейската енергийна криза, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна, пише още изданието.

Много българи споделят проруски настроения, което е благодатна почва за агресивната пропаганда на Кремъл в балканската държава.

Проруската партия "Възраждане", която се опира на тези чувства, привлича много избиратели. Последните проучвания на общественото мнение прогнозират, че тя ще получи по-голям процент от гласовете, в сравнение с 4,9 % на предишните избори.

"След тези избори България ще има два варианта за бъдещето, или ще промени радикално пътя си на развитие и ще има шанс за оцеляване, или "Бог да пази България", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов в неделя.

За разлика от позицията, заета от ЕС, Костадинов призова за "пълен неутралитет" на България във войната в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022