Надежда Йорданова: “Демократична България” е за съдебна реформа, която не забърсва следи

1973
Надежда Йорданова: “Демократична България” е за съдебна реформа, която не забърсва следи
Снимка: Студио Actualno

“В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев и реформата на институцията “Главен прокурор” е трудна тема за тях”. С тези думи кандидатът за народен представител от “Демократична България” Надежда Йорданова завърши предизборен дебат в студиото на “Лице в Лице”.

Бившият правосъден министър допълни: “Това, което трябва да изясним в този случай е, че всеки един сигнал, независимо от това дали е за управляващите или опозицията, трябва да бъде разследван с еднакъв стандарт. Незаконосъобразни и корупционни практики не могат нито да бъдат прикривани, нито допускани. Колкото и да е трудно това трябва да стане. “Демократина България” е за съдебна реформа, която не забърсва следи”.

За реформата на КПКОНПИ Надежда Йорданова отбеляза, че това е една от важните мерки в националния план за възстановяване и устойчивост. Затова КПКОНПИ трябва да бъдат разделен на две - антикорупционните функция от една страна и дейностите по отнемане на незаконно придобито имущество.

Надежда Йорданова: България не бива да завива отново към "Газпром"

България не бива да завива към "Газпром". Това каза за "Събуди се" по Нова телевизия бившият правосъден министър Надежда Йорданова, коя...

“В 47-ото Народното събрание бяха внесени множество законопроекти от тези 22, които трябваше да бъдат приети до края на годината, включително и разработени от Министерство на правосъдието и от моя екип. Не стигна парламентарно време, защото ГЕРБ реши да подходи по различен начин”, припомни Йорданова, която е водач на листите на “Демократична България” в 23 МИР в София и в Русе.

Тя уточни, че в законопроекта за КПКОНПИ, който беше внесен от “Продължаваме промяната” е имало хубави предложения, но и доста въпроси, които е трябвало да бъдат коригирани. “Многократно съм споделяла, че “Демократична България” имаше друг законопроект, която много ясно отграничават двете функции антикорупционната от конфискацията на незаконно придобито имущество”, каза тя.

“Демократична България” много ясно е заявявала, че този орган не трябва да бъде политическа бухалка в ръцете на властта, която и да е тя. Съответно трябва да има достатъчно гаранции срещу злоупотребата с правомощия включително и от гледна точка на съдебния контрол. Ръководството трябва да бъде професионално, политически неутрално и да има високи нравствени и професионални качества. Постоянно съм отстоявала становището че първо трябва да се реши структурният въпрос и след това да се коментира професионалният”, каза тя.

Надежда Йорданова цитира данни, които показват, че след 12 години управление на ГЕРБ корупционният барометър на “Трансперънси интернешънъл” отчита, че 90 процента от българите смятат корупцията в България за действително голям проблем - 19% са платили подкуп, за да използват публични услуги, а 32% са използвали роднински или приятелски връзки за тези услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022