Кюстендил даде старт на "Дай път на живота"

4728
Кюстендил даде старт на "Дай път на живота"
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Днес в гр. Кюстендил започна първата среща от образователната кампания по програма  “Дай път на живота“. Семинарът ще се проведе в рамките на два дни в дома на Съюза на българските учители – в града, като домакин е “Ротари клуб“ – Кюстендил.

Обучението е на тема "Изграждане на социални компетентности при ученици от начален и гимназиален етап на обучение" и в него ще се включат психолози и педагогически съветници от училищата в Кюстендил, Благоевград, Перник и София.

Целта на обучението е намаляване на жертвите на пътя, като в семинара ще се включат и обучители от института по психология към МВР – София. Те са изготвили специални обучителни материали, които ще представят на срещите.

Всеки ден по българските пътища загиват или биват убити 2-ма българи по българските пътища. Над 22-ма са ранените. Много от тях остават инвалиди. Икономиката губи над 2-милиарда лева всяка година. България е на първо място по брой жертви в ЕС. Ако в България загиват 98 души на 1 милион, в Норвегия са 23-ма. Това безспорно е един обществено значим проблем. Намаляването на жертвите ще окаже влияние върху икономиката, демографията и репутацията на България. Намаляването на жертвите на пътя е една национална кауза. Кауза на обществото.

Според статистиката на МВР, Кюстендил е града с най-малко катастрофи и с най-малко жертви на пътя. Именно и заради това първата среща от проекта се провежда в град Кюстендил.

Майка и син катастрофираха в две различни катастрофи в Благоевград

Истинска трагедия  се разигра днес в Благоевград, навръх Димитровден. Жена на около 40 години бе пометена от джип на оживения бул....

Проектът е по идея на Христо Михайловски и Зинаида Ганчева и се организира от “Ротари клуб“, съвместно с Министерство на образованието, МВР, СБУ, община Кюстендил, СБА, НБУ и др. След първия семинар предстоят обучителни семинари в Стара Загора, Бургас, Ямбол и Пловдив, Велико Търново. Останалите семинари в области от Северна България ще се проведат през 2019 година.

Министерство на образованието и СБУ се обединяват около идеята, че трябва да се въздейства от детето към родителя. Психолозите и педагогически съветници ще имат грижата след като преминат този курс на обучение, да обучат колективите на учебните заведения, които представляват и съответно да работят с учениците от техните училища в тази посока – за намаляване на жертвите на пътя.

На откриването на семинара присъстваха зам.-министърът на МОН - инж. Таня Михайлова, зам.-кметът на Кюстендил Светослав Василев, председателят на СБУ д. ик. н. Янка Такева, Христо Михайловски - ръководител на проекта, президентът на "Ротари клуб' – Кюстендил и президента на “Ротари клуб – Възраждане“ – Зинаида Ганчева .

МВР министърът призна за "единични случаи" на неправилна регистрация на престъпления

Лъже ли МВР в статистиката за престъпленията и специално за жертвите на катастрофи по българските пътища? На този въпрос трябваше да от...

Зам.-министърът инж. Таня Михайлова откри семинара със следните думи: "Ще започна най-напред с това, че днес тук сме по повод образователна кампания, защото когато искаме да направим промяна – промяната е винаги на крилете на образованието. Не е случайно, че избрахме първата от срещите да се проведе в град Кюстендил, защото ако погледнем статистиката, която излезе, най-малко катастрофи, които се случват с най-малко жертви на пътя, са именно в Кюстендил. На противоположния полюс е Пловдив - за ова много често обсъждаме, че трябва да се съсредоточим и в местата, в които има концентрация именно на такива злополучни събития, но се радвам, че наистина сме на място, което може да бъде за пример - Кюстендил.

Преди всичко искам да благодаря за образователната кампания на “Ротари клуб“, съвместно с Института по психология към МВР, но най вече на СБУ, - че имаме разбирането, че промяната винаги започва от училище. И смятам, че това е доказано в исторически аспект. Ако искаме да се случи нещо добро, то трябва да започне от хората, които са в училище и всъщност водещи винаги ще бъдат учителите, а в случая - психолозите, педагогическите съветници имат онова предимство пред учителя – да се докоснат до характера на ученици, с които ежедневно контактуват, за да могат наистина да им въздействат.

От миналото лято започнахме да работим по новите програми по безопасност за движението. Няма съвършена програма – това е факт и всеки може да намери забележки. Но важно е как се прилага тази програма, с какво разбиране се работи. И затова смятам, че част от нашата много важна задача в училище е с оглед на ангажиментите, които имаме изобщо към обществото – отговорността която носим и да се насочим към възпитанието на нашите ученици, към това да преодолеят чертите в характера си, да противодействат на агресията, да бъдат толерантни, да зачитат правото на другия – все теми, които така или иначе като че ли остават в страни, а са водещи.

Не е като да постоиш един идеален път- не можеш да създадеш идеалния човек, но можеш да направиш всичко възможно, така че да си осигуриш едно нормално бъдеще, в което да няма деца които да страдат от това че са загубили съученици, а родители да страдат, че техните деца ги няма.  Ще се радвам ако можем наистина да се похвалим за това, че сме толерантни и възпитани и разбира се, най-вече да дадем път на живота, така че успех на всички и още един път благодаря за прекрасната инициатива!"

Ръководител на проекта е Христо Иларионов Михайловски. Той е бивш зам.-министър на икономиката, потомък на Никола и Стоян Михайловски, и на Иларион Макариополски и казва, че както те, така и той твърдо вярва, че педагозите и педагогическите съветници могат да изградят и да оформят достойно поведение на обществото.

Войната по българските пътища - заради безотговорността на шофьорите, но и на държавата

Стотици хора загиват всяка година в катастрофи у нас. Въпреки хилядите дискусии и опити за мерки срещу нея, войната по пътищата продълж...

Каква работа по проекта са свършили до сега, разказа Христо Михайловски:

"След като се запознахме и проучихме доклада на отдел “Пътна полиция“ към Главна дирекция Национална полиция на МВР, се установи, че най-сериозните извършители на ПТП са младите шофьори със стаж до 6 години. Свързахме се с института по психология на МВР – те анализираха психологичните характеристики на извършителите на пътно-транспортни произшествия и там установихме, че нетолерантно поведение, агресивно поведение, недобра преценка на собствените възможности, склонността към поемане на рискове, са характерни най-вече за младите шофьори и пътно-транспортните произшествия се извършват по тези причини. Над 70% от нарушителите извършват нарушенията умишлено.

Запознахме се с опита на Холандия, Южна Африка, САЩ, Франция, на Обединеното кралство, също така и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Техният опит показва, че най-ефективно е обучението още в млада възраст, и то интерактивното обучение. Разбира се, ние включихме и 9 -12 годишните дечица, защото това е една възраст, в която те формират своя мироглед и могат да окажат както положително, така и коригиращо влияние, като съпътстващи в колата. Това са нашите таргет групи.

Изработихме филмови материали, участвахме в конференции и форуми. Но участието на учителите, на училищата – е ключово е най-важно за намаляването на тази трагедия в България. Успех ще е ако спасим един живот, но аз съм сигурен, че с вашето участие, ние ще можем да достигнем това, което вече са направили в Европа. Да намалим 2-3 пъти жертвите на пътя. В Съединените американски щати има програма за нулева смъртност. Пожелавам успех в обучението и дано скоро имаме добри резултати", каза Христо Михайловски.

България е с едни от най-лошите показатели в ЕС по брой загинали на пътя

Пътнотранспортните произшествия и последиците от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а и в глобален ма...

"Това са хората, които тези няколко дни ще ни обучават по тази толкова важна тема на проекта. Защо избрахме да обучим психолозите и педагогическите съветници – скъпи колеги, защото вие сте хората в образователните институции, които работите в тази посока с нашите ученици. Работите за формирането на новата ценностна система, работите за формирането на толерантност, отношение, поведение на улицата, на пътя, на всички обществени места, защото ние знаем колко голямо е насилието, колко голям е стреса, колко голям е именно този негативизъм който се шири в общественото пространство. Много пъти сме се опитвали да направим подобни проекти – да въздействаме на възрастните. Вие много добре знаете какво се прави от държавата, много добре знаете какво се прави в тази посока от много неправителствени организации, от много институции, но няма подобряване именно на тази агресия на пътя. И за това решихме и се обединихме с министерството около тази идея, че трябва да въздействаме от детето към родителя и аз смятам че този модел ще бъде успешен.

Знаете, че е много трудно човек да намери съмишленици, но съм дълбоко убедена, че утре вие ще си отидете от тази зала повече знаещи, повече можещи и съответно с повече желание да предадете това на вашите ученици и чрез тях на техните родители. Това, което ние много често казваме е: "Един човешки живот да спасим – това ще бъде успех за всички нас", обобщи и председателят на учителския синдикат Янка Такева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 10 МИР - Кюстендил

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 10 МИР - Кюстендил

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 10 МИР - Кюстендил

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 10 МИР - Кюстендил

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 10 МИР - Кюстендил

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com