Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

6864
Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Тежка финансова ситуация наследява новият кмет на Кюстендил Огнян Атанасов, като по негови думи освен официалните дългове на Общината, той е открил скрити такива на стойност над 6 млн. лв.

“Той не се виждаше във финансовите отчети, които се даваха на Общинския съвет. Това са дългове, натрупани извън заемите на Общината. Предимно са се натрупали от недофинансирането на чистотата. За чистота и преработка на отпадъците се харчи много повече, отколкото се събира като такси. Там трябва да има оптимизация. Имам съмнения, че са отклонявани и пари от капиталовата програма за това”, коментира г-н Атанасов, по време на встъпителната конференция на Националното сдружение на общините в Република България пред екипа на Actualno.com.

Въпреки сложната финансова ситуация, новият кмет на Кюстендил не планира вдигане на такса битови отпадъци, тъй като през 2025 година така или иначе ще се въведе нова система за изчисление на таксата.

Кои са проблемите пред община Кюстендил?

Това, което г-н Атанасов вижда като проблем са трите схеми, които са заложени пред общините - да плащаме за торбички за смет, да плащане на брой съд за смет или да плащаме на база членовете на домакинството:

“Според мен вариантът с торбички в българската действителност няма да сработи, защото ще плащаме 2 торбички, а ще хвърляме 22 в дерето. По-добри са вариантите за плащане на брой съдове, които ползваме или на база живущи в имота. Уви и в двата случая може да има изкривяване. Ние не сме оборудвани и не виждам как ще можем да си позволим всяка кофа да има чип, за да контролираме количеството боклук, който изхвърляме. Колкото до база брой жители, това ще е на база данните от преброяването през 2020 година, а за мен е по-коректно да се ползват данните от ГРАО. Ако ползваме тях обаче, в Кюстендил ще имаме проблем заради нашите братя северномакедонци с българско гражданство. В много от жилищата при нас, най-бедните наши съграждани срещу пари са регистрирали македонци. И ако се направи така да се плаща на брой жители в домакинството, най-бедните при нас ще плащат най-много”, сподели Атанасов.

Още един проблем, който стои спешно на дневен ред в Община Кюстендил е разумното усвояване на минералната вода - един от най-ценните ресурси на града и региона.

“Имам за цел да намерим най-рационалните лъчове, по които да бъдат разширени трасетата с минерална вода. Първо искам да захраним имота на бившите казарми. Той е собственост на Областна администрация, но може да бъде продаден от Министерски съвет и е подходящ за инвестиция.

Също така съм възложил и да се сложат контролно-измервателни прибори на всички трасета с минерална вода. За да се знае къде какво количество отива, защото имам съмнения, че има включвания, които не са регламентирани. Особено през зимата, когато плащат за вода за балнеология, но се ползва за отопление”, коментира още кметът на Кюстендил.

Въпреки проблемите в общината Огнян Атанасов не е изгубил погледи върху дългосрочните цели пред екипа му: “Като цяло имаме желание да направим Кюстендил по-привлекателно място за отглеждане на децата. Искам да надградим образованието. Нашите детски градини са изключително добри, имаме страхотна природа, имаме широколентов достъп до интернет, само на 15 мин. от града са ски пистите, имаме минерална вода, повече от 8 000 години история… Затова смятам, че ние можем да сме предпочитано място от младите хора за живеене и отглеждане на деца.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com