Кои са приоритетите в новия бюджет на община Лом?

5947
Кои са приоритетите в новия бюджет на община Лом?
Снимка: община Лом

Стабилен бюджет, в който са включени ремонти на улици и общински пътища, водопроводна мрежа, спортна зала, образователни и социални заведения, запазване на досегашното ниво на местните данъци и такси.

Това обяви кметът на общината Пенка Пенкова по време на публичния отчет. Остават нерешени проблемите с бездомните кучета, изграждането на нов гробищен парк, липсата на пречиствателна станция и нова канализация, неизползваемия стадион, трагичното състояние на автобусните спирки.

Лом ще изгражда компостираща инсталация

Договор за изграждане на компостираща инсталация подписаха днес министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Лом...

„През 2018 г. започнахме ремонтите на училища и детски градини, на улици и пътища, които ще продължат и тази година. За пръв път имаме за капиталови разходи над 4 милиона лева, отделно проектите ни с еврофинансиране са за над 20 милиона лева, предстои ни да подпишем договори за още над 11 милиона лева, които ще се изпълняват през следващите години. Само за ремонти на градски улици сме предвидили 3 милиона, до месец ще започне и ремонтът на общинските пътища Лом-Замфир, Лом-Трайково, Сталийска махала - „Багачина“. Продължава и ремонтът на улица „Софийска“, част от второкласен републикански път, който се финансира от АПИ. Продължаваме и с доизграждането на напорния водопровод край Добри дол, за което са предвидени 2 700 000 лв.“ – каза Пенкова.

Лом е една от общините в България, която отчита много добри постижения в сферата на социалните дейности и услуги.

За селищата от общината са предвидени мерки, сред които  обновяване на площади и зелени площи – това ще се случи в Сталийска махала, Ковачица, Трайково и Замфир. Предвиден е и ремонт на читалищата в Трайково и Сталийска махала.

Общината ще обяви програма с мерки за ограничаване на популацията на бездомните кучета, при стриктно спазване на Закона за защита на животните.

Община Лом реши къде да вложи дарените 500 000 долара от д-р Андрей Георгиев

В Лом учредиха Обществен съвет, който ще следи за средствата, дарени от д-р Андрей Георгиев. Сумата е 500 хиляди долара и ще бъде ...

Определен е терен за изграждането на нов гробищен парк, в момента се  изработва парцеларен план и  се търсят източници на финансиране.

Изборът на улиците, които предстои да бъдат асфалтирани през 2019 г., е на база съществуваща канализация и подмяна на водопровод. „Напълно разбирам нетърпението и негодуванието на хората от кварталите Моминброд, Младеново и Боруна за състоянието на уличната мрежа. В тези квартали няма изградена канализация, водопроводната мрежа също не е подменяна, след като градът ни остана без пречиствателна станция след нереализирания Воден цикъл в мандат 2011-2015 г., през тези години не бе ремонтирана цялостно и нито една градска улица. Има и много улици, които никога не са били асфалтирани. Да не говорим, че само за ремонти на улиците в тези три квартала, но и не само там, са необходими около 20 милиона лева.“ – заяви Пенкова.

Кметът апелира  ломчани да са активни по програмата „Стратегия за Водено от общностите местно развитие“ на МИГ- Лом. Тя разполага с финансов ресурс от  7 353 823 лева  за периода 2019-2023 г. С проекти могат да кандидатстват малки и средни фирми, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища и институции, регистрирани и действащи само на територията на община Лом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана