Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

21137
Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)
Снимка: Личен архив

След природните бедствия, сполетели община Берковица, над нея надвиснаха нови черни облаци – вече финансови.

Издигнатият от скандалния Димитър Аврамов и МК „БСП-НДСВ-ДПС-Новото време-Български глас“ кандидат за кмет на общината Радослав Найденов най-вероятно ще стане известен като човека, докарал до фалит Берковица.

Неуспешните му изяви като заместник-кмет на общината сега пораждат огромни дългове, които ще се плащат от джоба на всеки жител на общината.

Как се стигна до тук?

През 2018 г. при управлението на Милчо Доцов като кмет на Берковица зам.-кметът Радослав Михайлов тогава бива назначен за председател на комисия за избор на изпълнител по обществена поръчка „Изпълнение на строително-монтажни работи /СМР/ в рамките на проект „Рехабилитация и/или реконструкция на участъци от общински пътища на територията на Община Берковица по две обособени позиции”. Прогнозната й стойност е 5 428 657 лв. без ДДС.

Под ръководството на Радослав Найденов комисията допуска фрапантни нарушения и през 2019 г. избира за изпълнител строителна фирма, която не отговаря на условията. За изпълнител на обособена позиция измежду шест оферти е избрана фирма „Хидрострой“ с ценово предложение на стойност 4 860 826 лв. без ДДС. По втората обособена позиция в конкуренция от шест оферти е избрана за изпълнител пак същата фирма, чиято цена е 327 158 лв. без ДДС

Незаконосъобразният избор сега е брутално санкциониран от Държавен фонд „Земеделие“. С писмо на ДФЗ от 19.05.2023 г. финансиращият орган налага финансова корекция в размер на 1 564 960,66 лв.

Въпреки че кметът Димитранка Каменова – сега кандидат-кмет на Берковица, се е възползвала от законното си право на възражение, нарушенията са толкова солидни, че шансът оспорването им да доведе до успешен край е почти нулев. А плащането на тази санкция ще е повече от катастрофално за крехкия общински бюджет, който през 2023 г. възлиза на около 5 млн. лева.

Според експерти вариантите за издължаването й са няколко: орязване на заплатите на общинските служители, спиране на всички текущи и бъдещи ремонти, спиране на социалната подкрепа за уязвимите хора и семейства или изтегляне на заем, който да се покрие чрез увеличени данъци за жителите на община Берковица.

В момента в общината се работи усилено по план за спасяване на положението, породено от човека на Димитър Аврамов. „Едно природно бедствие си замине, друго дойде… Няма миг спокойствие“, коментират служители на общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com