Проучване на културното наследство в Лом се финансира по Програма за развитие на селските райони

1380
Проучване на културното наследство в Лом се финансира по Програма за развитие на селските райони
Снимка: Личен архив

Проучване на културното наследство в Лом се финансира със средства от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Проектът е с наименование „Културотон „АРТ-а-нес“ - култура и иновации ще възражда Лом“ и е разработен от „Ривърсайт Трежъри“ ЕООД. Проектът е на стойност 19 730,00 лв. и е реализиран по мярка 6 „Инвестиции за проучване, развитие и популяризиране на културното, историческото и природно наследство и бит на територията на МИГ-Лом“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на Местна инициативна група (МИГ) „Лом“.

„Проектът цели да събуди интереса на хората към Северозапада чрез културата. С тази цел ние ще организираме културен хакатон“, заяви за Actualno.com управителят на дружеството - Елица Моллова. И поясни, че се предвижда хекатонът да събере заедно млади хора, на възраст между 19 и 29 години, които в рамките на 48 часа трябва да мислят за продукт или услуга, които да представят Северозапада като интересна туристическа културна дестинация. „Те ще бъдат разделени на отбори“, ни информира един от инициаторите на проекта - Елица Моллова, като уточни, че изпълнението на проекта предстои да стартира през месец март следващата година.

„Всеки отбор ще бъде ръководен от ментор, специалист в областта. Крайната цел е да се разработи прототип на идея. А именно нещо, което ще може да се демонстрира пред жури. Победителят ще може да види и идеята си осъществена, тъй като нейната реализация ще бъде финансирана“, допълни Моллова. Тя поясни още, че предвидените дейности по проекта са заимствани по модел от популярните 24-часови предизвикателства, наречени хакатони – Културутон „Hack the North“, чрез които се популяризира културата между младите хора.

„По проекта ни е предвидено пред лагерен огън на брега на река Дунав 50 младежи, разделени в 10 отбора да решават по зададен казус наболял проблем, важен за нашата местна общност. След едно денонощие отборите ще представят взетото решение пред компетентно петчленно жури. Победителят ще може да реализира идеята си с награда от 2000 лв.“, ни разказа Елица Моллова. И допълни, че преди самото събитие ще се организира среща с представители на местната власт, по време на която ще се дефинират актуалните проблеми на региона, които имат нужда от креативно разрешаване. „Потенциални теми могат да бъдат: проблем с привличане на повече туристи в този край, с разпространението на обичаите и културата сред младите хора, интеграция на съществуващите и т.н.“, отбеляза още г-жа Моллова.

След като местната власт ясно определи проблемите, за чието решаване има нужда от помощ, организаторите, заедно с нейни представители, ще формулират казус с насоки, който да бъде раздаден на участващите отбори. Всеки отбор ще бъде сформиран с представители от IT сферата, маркетинга, икономиката, културата и изкуството. За да се постигне максимално разгласяване и да се привлекат млади специалисти от района и столицата, е създаден динамичен сайт - атрактивен и удобен за ползване. „В продължение на 4 -5 месеца той ще разяснява идеята на „Ривърсайт Трежъри“ ЕООД и ще се опита да събере във виртуалното пространство вниманието на редица ломчани, напуснали града,  за да учат и  работят на високи обороти и са успели да се изградят като специалисти“, посочи в заключение Елица Моллова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com