Даваме по-високи олимпийски премии от САЩ и Русия

66827
Даваме по-високи олимпийски премии от САЩ и Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Зимните Олимпийски игри чукат вече на вратата, до откриването на най-големия спортен форум в Сочи остават точно 67 дни. По традиция силата на страната ни не е в белите дисциплини, но спортистите ни може да се гордеят. Още преди старта на състезанията България уверено поведе на останалите държави. Ако се запази финансовото стимулиране от миналите игри в Лондон през 2012 г., както най-вероятно ще стане, нашите представители ще имат едни от най-сериозните парични бонуси в света.

В настоящата наредба на Министерството на младежта и спорта за олимпийско злато са предвидени 200 000 лв., среброто е оценено на 170 000 лв., а бронза - 140 000 лв. Сигурно обаче във ведомството не са притеснени откъде ще намерят парите, защото шансовете на спортистите ни за медал клонят към нулата, а титлата би била истинско чудо, пише "Преса".

Отварят повторно замразени допинг проби от Олимпийските игри

Международният олимпийски комитет ще отвори повторно взетите допинг проби от изминалите Олимпийски игри. Те ще бъдат изследвани по н...

Единственото, на което може да се надяваме, е чаровната сноубордистка Александра Жекова да има късмет. В последните две участия на зимните олимпиади точно това не достигна на софиянката. В Торино 2006 Сани се разболя, четири година по-късно във Ванкувър падна по време на квалификациите и получи ужасяваща травма.

Освен с минимални шансове за добро представяне, нашата делегация ще пътува с минимум спортисти. Очаква се бройката да не надвишава 15 души. Повечето от тях ще стартират на Кубертеновия принцип - важна е не победата, а участието.

Съвсем очаквано на другия полюс са домакините. Цветовете на Русия ще защитават близо 230 състезатели, за повечето от които целта е именно победата. Може все пак да сме спокойни, че по нещо ще бием руснаците. Премиерът Дмитрий Медведев наскоро обяви държавна премия за злато от 90 000 евро, за сребро ще е 56 000 евро и за бронз - 38 000 евро. Така Русия се нарежда на второ място след България в своеобразната класация по финансови награди.

Далеч след домакините третата позиция заема Украйна. Бившата съветска република не е променяла размера на бонусите от летните игри в Пекин през 2008 г. и ще стимулират олимпийците си с 62 000 евро за титла, 46 000 евро за сребърно отличие и 30 000 евро за бронзово.

Олимпийският огън се приземи в Казахстан

Както бе планирано, спускаемата капсула на космическия кораб "Союз ТМА-09М" се приземи в казахстанската степ рано сутринта в понеделник...

На същия принцип Франция също запазва премиите си от преди 5 години. „Петлите" се нареждат в подножието на призовата стълбичка с 50 000 евро за първо място в Сочи. Олимпийски вицешампион ще прибави към сметката си 20 000 евро, а третото място е оценено на 15 000 евро.

Германия се класира пета с двойно по-ниска премия за олимпийско злато от французите. Най-силната икономика в Европа е предвидила едва ­25 000 евро за победителите си. Носителите на сребърни медали ще вземат 15 000 евро, а на бронзови - 10 000 евро.

САЩ ще предоставят 18 000 евро на шампионите си. С по 11 000 евро ще бъдат наградени янките, заели второ място в състезанията, а 7000 - тези на трето.

И ако ниските премии в държавите с висок стандарт будят съчувствие у някого, като истински нещастни може да бъдат определени скандинавците. Норвегия и Швеция няма да дават пари на своите спортисти. Двете държави са решили да насочат финансите си в далеч по-практични награди като например заплащане на обучението в университет, избран от състезателя. „Предпочитаме да даваме пари за развитието на младежите", твърди председателят на шведския олимпийски комитет Стефан Линдеберг.

Факелът на Олимпиадата излезе в открития Космос

Руските космонавти Олег Котов, понесъл факела на Олимпийските игри в Сочи 2014, и Сергей Рязански излязоха в открития Космос от шлюзова...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com