Аптеките в Пловдив останаха без маски, пазят ли ни те от коронавирус?

6688
Аптеките в Пловдив останаха без маски, пазят ли ни те от коронавирус?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Аптеките в Пловдив останаха без медицински маски. Заради опасността от коронавирус, пловдивчани масово търсят предпазните средства, но това се оказва мисия невъзможна.

Проверка на Actualno.com показа, че в пет от най-големите вериги аптеки маски в складовете им няма. От всичките уточниха, че не е ясно дали изобщо ще има ново зареждане въпреки огромното търсене. В една от веригите доскоро са имали малки количества маски, които традиционно се използват срещу прах, но от вчера и те са напълно разпродадени.

Live блог: Всичко за коронавируса, 25 февруари

* Информацията е обновена към 22:11 ч. 25 февруари, 2020 г. Глобалната пандемия на Тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (...

Подобно е положението и по света. Търсенето на маски отбеляза сериозен скок както в Китай, така и в останалите части, където бяха регистрирани случаи на коронавирус. Пазят ли ни, обаче, те от заразата? Въпреки че все още има много въпросителни около начина на предаване на новия коронавирус, бързият преглед в едни от водещите портали в интернет, посветени на заразните болести, показва, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Според повечето авторитети, по-важно е маската да се носи от вече болен човек, който да предотврати разпространението на болестта сред здравите хора, а не обратно. Дори Центърът за контрол на заразните болести на САЩ пише, че не препоръчва носенето на предпазни маски от широката общественост. Вместо това, американските специалисти напомнят да се спазва стриктна хигиена на ръцете, като е важно те да се мият често с топла вода и сапун за поне 20 секунди, хората да не пипат устата, носа и очите си, ако не са се измили, при възможност да избягват контакт с видимо болни индивиди и посещаването на места, където се струпват много хора. Световната здравна организация също смята, че маските не са задължителни, като се препоръчва ако някой все пак реши да се възползва от тях, задължително да ги комбинира със стриктна хигиена на ръцете.

Друг аргумент в полза на тезата, че маските не са напълно ефикасни, е фактът, че те са предназначени да блокират по-големи частици, а не вируси. В този смисъл, маските представляват някаква бариера срещу патогенни микроорганизми. Те обаче предоставят и огромни пространства около носа и устата, като освен това оставят напълно незащитени очите, които също служат за входна врата на вирусите. Въпреки това, хората изпитват някаква сигурност с тях, а и е вярно, че все пак маската предоствратява докосването на лигавиците на носа и устата - нещо, което повечето хора правят несъзнателно.

Освен медицински маски, през последната седмица се търсят много и ръкавици, както и дезинфектанти за ръце. Следвайки съвета на проф. Тодор Кантарджиев, който бе категоричен, че коронавирусът е податлив на обработка с алкохол, хората купуват както дезинфекциращи гелове, така и чист медицински спирт. Не липсва интерес и към по-нетрадиционни продукти като сребърната вода. Клиент на аптека в централната част на града уточни, че от години я използва както външно, така и вътрешно, като смята, че му помага изключително много в битката с вирусите и бактериите.

Българи, блокирани в хотел в Тенерифе, заради коронавирус (СНИМКА)*

*Тричленно българско семейство е блокирано в хотел на испанския остров Тенерифе, заради коронавируса. Новината потвърдиха и от Външно м...

Други търсени продукти са естествените имуностимуланти. Освен традиционните ехинация, алое вера и витамин С, хората наблягат и на добавките с цинк. Смята се, че заедно със среброто той е един от най-силните инхибитори на вирусната репликация и помага при много подобни зарази. Като потвърждение на това е все по-широкото използване на таблетки цинк за смучене, които според мнозина блокират ефикасно вирусите в гърлото и предотвратяват разболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com