Тристранката пак не се разбра за фалшивите болнични

2009
Тристранката пак не се разбра за фалшивите болнични
Снимка: iStock

Бизнесът, синдикатите и държавата не постигнаха днес съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листове. Дискусията ще продължи на следващо заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Сред предлаганите мерки са извънредни проверки по домовете, докато работниците са в болнични, а „Гранична полиция“ да проверява в регистъра дали на напускащото страната лице е издаден болничен лист, а ако е издаден, да се уведомява Националния осигурителен институт (НОИ). Има някакво съгласие да се почне с промени от догодина.

Проверяват ни вкъщи, докато сме в болнични?

Извънредни проверки по домовете, докато работниците са в болнични, а „Гранична полиция“ да проверява в регистъра дали на на...

Социалният министър Деница Сачева обяви на заседанието, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист. Тя обаче отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите.

"От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки, нает от 2011-а до 2019 г., при условие че две трети от работещите не вземат нито един болничен през годината", каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Средно европеецът боледува 6 дни, а в Турция – 3, допълни за сравнение той.

Велев отново отхвърли позицията на държавата, че не желае да плаща за своя сметка първите три дни боледуване, както и да не приема предложението на бизнеса за наказание за работника, ако се докаже измама:  "Казват: "Ама те синдикатите са против и затова няма да ги приеме", защото няма режим "лов и риболов". Няма и режим "събиране на реколта", и "ремонт на покрив" или "екскурзия в Гърция". Когато очевидно има такъв случай, следва да има наказание и наказанието не може да бъде само в деня, в който е заловен, да не му се плати болничният".

Експертът от КТ "Подкрепа" Валери Апостолов категорично възрази на Васил Велев:  "Няма никаква риба, никакви гъби и никакви ловни излети на работниците и служителите, нито са крадци, както чухме преди малко тези тежки и безпочвени обвинения. Данните за болничните дни около празниците са четири пъти или 400 процента по-малко, отколкото през другите периоди".

БЛС: Който прибира осигуровките, той да плаща първите три дни болнични

Работодателят може да получава информация по електронен път от Националния осигурителен инситут (НОИ) за издаден болничен, а службите п...

Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами.

Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии. Наред с това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите три дни боледуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com