X
 
 

Министър Нанков: Проектът "Кресна" е геостратегически, да не го политизираме

3338 0
photo of Министър Нанков: Проектът "Кресна" е геостратегически, да не го политизираме
Снимка: БГНЕС
Пътят през Кресненското дефиле не е национален, той е наднационален, паневропейски, тъй като е част от транспортен коридор №4, той е геостратегически, надполитически, не трябва да го политизираме. Това заяви днес в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БГНЕС.

Не бива да даваме приоритет на един или друг сегмент от нашето общество, Зелени, екологични организации и т.н, каза още той, след като проектът трябва да съчетава и устойчиво развитие- т.е. екологично, икономическо и социално. Под това разбираме и пътната безопасност, защото това е най- тежкият пътен участък от гледна точка на сигурността на пътуващите.

Строителният министър обеща: Тунел под Шипка ще има

Тунел под връх Шипка ще има. Не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизнено ...

С уговорката, че еколозите са против проекта, който е предпочитан от правителството, министър Нанков изтъкна доводите в негова полза. Той каза, че от икономическа и технологична гледна точка изграждането на ново трасе в посока София на изток от дефилето е най-перспективният и надежден проект. Съществуващият път в дефилето се запазва, като се увеличат неговите габарити и се изправят завои. Ще се изгради и екологична инфраструктура, включваща мрежести съоръжения, тунели и надлези за животните. Между двата пътя ще бъдат изградени 6 връзки. Този проекте и икономически най- изгоден и най- лесно изпълним.

Що се отнася до идеята да се прокопае тунел, през който да минава цялото трасе през Кресненското дефиле, един от петте предлагани варианта, министър Нанков изреди сериозни аргументи против. Той каза, че е безумно в един от сеизмологично най-активните райони в страната да се строи подобно съоръжение, което не предлага алтернатива в разстояние на 18 км. Преди сто години там е имало земетресение от 7-ма степен, изтъкна той.

Друг довод е липсата на ясен отговор в ОВОС къде ще се складира скалният материал, който ще се изхвърля при строежа, след като там скалите са магмени и немалка част от тях съдържат радиоактивни метали, сред тях и уран. На 11 септември предстои обществено обсъждане на проектите в общините Кресна и Симитли, каза Нанков, там ще бъдат изложени и други аргументи в полза на предпочитания от правителството проект. Според него, на местно ниво хората се боят, че няма да могат да стигат до нивите си, но всъщност новите 6 връзки, всяка на 3 км от другата, ще ги улеснят точно в това. Той визира кмета на Кресна, който създава пречки и припомни, че преди две години същият кмет /Николай Георгиев - бел.ред./ е осуетил европейско финансиране за водната система на града, а сега праща емисари да търсят държавна помощ точно за това.

НПО-та искат незабавно разширяване на пътя за Гърция

Незабавно да стартира изграждането на магистрала „Струма”, и най-вече на отсечката през Кресненското дефиле, настояват непр...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Лисабон: Как един град страда от туристи...

Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин милион души посреща ежегодно по шест милиона туристи. Цените на имот...

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...