Бивш министър за Радев: Да се говори за мир, като се игнорира свободата - това е пропаганда

5618
Бивш министър за Радев: Да се говори за мир, като се игнорира свободата - това е пропаганда
Снимка: Actualno.com

"Свободата е висша ценност и да се говори за мир, като се игнорира свободата, това е дезинформация и пропаганда". По този начин бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира позицията на президента Румен Радев, който е "против" пращане на оръжия за Украйна и "за" край на военните действия чрез мирни преговори.

Само че според Шаламанов, за да се защитава свободата, "трябва да има сила и общества, които не са готови да използват сила, за да защитят свободата, никога няма да бъдат свободни".

Бивш министър на отбраната: България много силно е завладяна от руската пета колона

За бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов не е изненада помощта ни за Украйна с оръжия и дизел. Това осветлява трите най-големи...

Той каза това по време на дискусията "Отбрана и сигурност на България: какво променя войната в Украйна?". Тя е организирана от гражданската организация БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) и целта ѝ е да хвърли светлина върху състоянието на въоръжените сили, службите за сигурност и гражданския контрол над тях, а също и как те се променят заради войната на Русия в Украйна. Това е третото събитие от поредицата "Българските пътища в сянката на войната", в която се анализира влиянието на конфликта върху България.

Доц. Велизар Шаламанов е бивш министър (2014) и зам. министър (1998-2001) на отбраната, бивш директор в НАТО (2009-2017) и народен представител в 45-ия и 46-ия парламент от "Демократична България". Тогава той беше зам.-председател на комисията по отбрана.

Според него "силата е в интерес на гражданите единствено когато е под демократичен контрол". "Безконтролната сила се срива под собствената си тежест – това видяхме със СССР, с Варшавския договор, ще видим и с Русия. Надявам се да не го видим с България", добави той.

„Това, което виждаме у нас, е много тревожно, защото един президент казва: "Изберете си правителство и си го контролирайте“. Управлението продължава да е парламентарно и служебното правителство и президентът не са над парламента, включително заради решението да се даде оръжие на Украйна“.

Шаламанов коментира и дали страни като България са готови да се отбраняват срещу евентуална инвазия. "До 2014 г., на базата на основополагащия акт между НАТО и Русия, с който НАТО започна да се разширява на изток, НАТО се въздържаше да прави отбранителни планове в Източна Европа. Във всички страни взехме решение да има натовски звена за интеграция на силите, за да се изпълняват планове за отбрана, когато те бъдат активирани при заплаха или агресия. Доколко са направени добре за България – те се базират на националната оценка на заплахата. Ако страната Х каже, че "има сериозна заплаха за нашата сигурност и териториална цялост и искаме достатъчно сили, обекти от инфраструктурата – системи за наблюдение, за противоракетна отбрана" – ще ги има", каза той.

Заплаха за България е, ако Русия подчини Украйна: Велизар Шаламанов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Русия няма да спре с агресията, ако подчини Украйна, това е заплаха за националната сигурност и суверенитет на България. Това каза в п...

"Дмитрий Рогозин говореше глупости за България преди време. Ако вместо платноходки срещу нас се появят крайцери, няма да проработи нашият план за отбрана", заяви Шаламанов.

"През 2014 г. в Уелс се взеха поредица от решения за оказване на непосредствена военна помощ за Украйна, създадоха се 5-6 фонда. Започна подготовка на Украйна, защото дотогава тя беше като нас – няма заплаха, всички служби и армията са приятели с руснаците. Но за тези 7 години украинската армия и украинската държава показа, че има как и има кой. Има кой – Зеленски, Залужни, Резников. Но всичко се правеше в тясно взаимодействие с НАТО, с Великобритания, с Полша. Каквото правеше Украйна от 2014 до края на 2022 г. - тя показа, че може да спре втората най-силна армия в света", каза бившият министър.

Валери Рачев - анализатор на сигурността и отбраната, заяви, че има три концепции, които не могат да бъдат разглеждани една без друа – мир, война и конфликт. "Всеки мир е по-добър от която и да е война, се казва по принцип, но в политиката не е така. Това зависи от гледната точка – дали си в обувките на украинеца, или в обувките на руснака", добави той.

Военният експерт полк. Владимир Миленски каза относно позицията на Радев за оръжията: "По-важно от войната е свободата. По-ценно от нея няма. Мир, в който си роб, е по-лош от война. Нашите националноосвободителни дейци са казали: „По-добре мъртви, отколкото без свобода“".

ОЩЕ: Военен експерт: Всяка година българите вадят по 2 млрд. лв. за отбрана, но не знаят какво получават

Велизар Шаламанов: Ако не изсипем 20 млрд. лв. за отбрана за 5-6 г., ще имаме бутафорна армия

"Ако българското общество не е готово да изсипе 20 млрд. лв. за 5-6 години за отбрана - за военни технологии, подновяване на отбранител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика