Рогозин заплаши и България с ядрено оръжие

18873
Рогозин заплаши и България с ядрено оръжие
Снимка: Роскосмос / CC BY-SA 4.0

Директорът на „Роскосмос“ и бивш руски вицепремиер Дмитрий Рогозин заплаши България с ядрено оръжие, след като страната ни затвори въздушното си пространство за пътуващия към Сърбия външен министър Сергей Лавров.

„С какво е добра „Сармат“? Тя няма да пита за съгласие за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите общата ни история черногорци. Както и другите разни шведи“, написа Рогозин в профила си в Twitter в неделя вечер.

РС-28 Сармат, по-известнa като "Сатана II", e руска свръхтежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво, която може да носи ядрени бойни глави. Обсегът ѝ е 18 000 километра.

Произвежда се от 2009 г. насам от Ракетното конструкторско бюро "Макеев". Предназначена е да замени МБР R-36M (SS-18 "Сатана") в арсенала на Русия.

"Сармат" е едно от шестте нови руски стратегически оръжия, представени от руския президент Владимир Путин на 1 март 2018 г. РС-28 Сармат извърши първия си изпитателен полет на 20 април 2022 г., а руското правителство очаква ракетата да влезе на въоръжение по-късно през годината.

Рогозин вече заплашваше с използване на ракетата "Сармат". Май месец той заяви: "Такава ракета може да унищожи половината от крайбрежието на континента, който не ни харесва с агресивната си политика".

Рогозин: При ядрена война Русия унищожава НАТО за половин час

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин излезе със заплаха в своя канал в Telegram, че в случай на ядрена война Русия ще унищожи стр...

Шефът на "Роскосмос" намекна за "Сатана II" и в контекста на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. "Сармат" също няма предубедено отношение и враждебни намерения към страните от НАТО. Просто такава му е работата", написа той.

„Сармат“ също няма предубедено отношение и враждебни намерения към страните от НАТО. Просто такава му е работата", написа Рогозин„Сармат“ също няма предубедено отношение и враждебни намерения към страните от НАТО. Просто такава му е работата", написа Рогозин.

Новата публикация на Дмитрий Рогозин дойде след отмяна на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за 6 и 7 юни. Решението беше взето, след като България, Северна Македония и Черна гора отказаха да отворят въздушното си пространство за самолета на руския топ дипломат.

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: "Нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира".

Европейският съюз забрани прелитането на самолети на руски авиолинии над страните членки още в края на февруари - броени дни след руското нападение над Украйна.

Постът на Рогозин доведе до сериозни критики. Български потребител пише в коментарите: "Можете ли тогава да спрете да използвате кирилица? Българските глупаци не искат боклуци като вас да използват буквите им. Слава на Украйна". Шефът на "Роскосмос" отговаря с "Не".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа