Радев твърди, че Европа става "заложник" на войната, поиска мир и от Мюнхен

2875
Радев твърди, че Европа става "заложник" на войната, поиска мир и от Мюнхен
Снимка: Getty Images

"Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в Мюнхенската конференцията по въпросите на сигурността.

Държавният глава вече е в Германия. Там той повтори за пореден път тезата си за войната в Украйна - че тя не трябва да се спре със солидна военна помощ за Киев, а на масата на мирните преговори. "Дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война. Още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир", продължи Радев да отстоява спорната си позиция, която съвпада само с тази на Унгария сред европейските държави.

Борел след думите на Радев: Наивно е да се иска оттегляне на Украйна за край на войната

Дни след като на Европейския съвет в Брюксел българският президент Румен Радев заяви, че настоява за прекратяване на военните действия,...

ОЩЕ: Радев иска "колективен натиск" за край на войната без ескалация

„За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир“, смята Румен Радев. Затова, по думите на президента, е "изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез политически средства".

Държавният глава напомни също така, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в глобалната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна форумът напомня на участниците за своето мото – „изграждане на мир чрез диалог“, отбеляза Радев. Според него по този път трябвало да поемат Украйна, Русия, Европа и светът.

ОЩЕ: Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис

Президентът смята още, че войната руши световната архитектура за сигурност, вече се е превърнала в глобален икономически сблъсък и е навлязла във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни. „Всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти превръщат в заложник икономическите и социалните системи на всички европейски държави“, заяви Румен Радев, цитиран от президентския пресцентър.

Украйна ще е главна тема на Мюнхенската конференция, Зеленски със специално видеообръщение

Украинският президент Володимир Зеленски ще открие Мюнхенската конференция по сигурността днес, 17 февруари, на която световните лидери...

ОЩЕ: Наши военни не са и няма да бъдат командировани в Украйна, увериха от МС

Държавният глава напомни също така, че на предстоящия международен форум ще бъдат засегнати теми като състоянието на демокрацията и спазването на човешките права: „Нека не забравяме, че все още и в Европа имаме проблем с човешките права". Вдимо е в какво състояние са правата на македонските българи в нашата югозападна съседка, посочи президентът.

Сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процесът по раждането на геополитическа Европа, в който България има своята активна позиция с политиките си в сферата на енергетиката, икономиката и сигурността. „Идеите и проектите, които водят до реална диверсификация и сигурност на доставките на енергийни ресурси не само за нашата страна, но и за нашите партньори и съюзници, са част от този процес“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава открои като примери алтернативните доставки на нефт за българската рафинерия чрез възобновяване на проекта за петролопровод Александруполис-Бургас, достъпа до слотове за втечнен газ и до газопреносните мрежи на Турция и Гърция, както и проекта Solidarity Ring, който България инициира, за обединяването на капацитета на газопреносните мрежи на страната ни, Гърция, Румъния, Словакия, Унгария и Австрия. С него се създава реална енергийна диверсификация, смята Радев.

Той подчерта също така, че охраната на външните европейски граници и развитието на необходимата за това инфраструктура е от изключително значение за страната ни, която очаква засилена подкрепа от Европейската комисия и страните членки в ЕС. Предстои представители на Европейската комисия да посетят България и на място ще бъдат обсъдени всички възможности за решително подпомагане на страната ни чрез съществено европейско финансиране, заяви Радев.

Над 240 млн. лв. е отпуснала България в помощ на Украйна

Над 240 млн. лева е отпуснала България в помощ на Украйна. Това съобщиха Министерството на външните работи в Twitter. Близо 150 хил. у...

ОЩЕ: ЕС реши: Дава пари на България за камери и охрана по границата, не и за ограда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика