Окончателно: Изпращаме оръжие на Украйна, парламентът одобри тайния списък

5512
Окончателно: Изпращаме оръжие на Украйна, парламентът одобри тайния списък
Снимка: Getty Images

Народното събрание одобри какви точно оръжия, техника и боеприпаси да бъдат изпратени на Украйна. Решението беше взето със 148 гласа "за", 46 "против" и 1 "въздържал се".

В началото на ноември парламентът одобри принципно решение, с което възложи на министерството на отбраната да прецени какво можем да пратим на Украйна, съобразно възможностите на нашата страна. Решението, което се обсъди днес, е изготвено от военното ведомство, като списъкът с оръжията е засекретен.

Според думи на министъра на икономиката Никола Стоянов той ще включва леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. В проекторешението е записано, че освен военно имущество България разрешава участие на военнослужещи от военните сили на Република България в мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов обяви, че ще предадем на Украйна топ 3 на желаните от нея оръжия. Още по темата четете в материала "Списъкът е дълъг и сериозен": Ясно е вече въоръжението, което България ще предостави на Украйна

Решението днес беше взето след сериозната съпротивата на БСП, които се опитаха да бламират разглеждането на точката с процедурни хватки, изключение направи социалистът Явор Божанков, който гласува "за" изпращането на военна помощ.

Дебатът

По време на дебатите депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова повтори позицията на партията, че България е икономически заложник на този конфликт заради санкциите, които се налагат. Тя посочи, че с тези точки, които се разглеждат днес ще се утежни още повече икономическата обстановка в страната.

Стоян Михалев от "Демократична България" каза, че парламентарната група на обединението ще подкрепи това решение. "Ние трябва да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси.", каза той. 

След гласуването депутатът от БСП Борислав Гуцанов го определи като "национално предателство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика