X
 
 

Борисов изведнъж си даде сметка какво става в Сирия

16086 8
photo of Борисов изведнъж си даде сметка какво става в Сирия
Снимка: БГНЕС
След като дни наред премиерът Бойко Борисов твърдеше, че благодарение на перфектните му контакти с Турция и президента Реджеп Ердоган мигрантският натиск откъм Турция е нулев, а опасността никаква, изведнъж властта демонстрира лека паника. Правителствената информационна служба съобщи тревожно, че премиерът свиква във вторник заседание на Съвета по сигурността "заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия", посочва в. "Сега".

"В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност", обявиха още от правителството и изненадващо обещаха изявления след края на заседанието. Заседанията на съвета са оперативни и обикновено няма публични изявления.

Разговори на високо ниво за ситуацията в Сирия, ще има ли ембарго за Турция?

Страните от ЕС заявиха, че са много разтревожени от турската военна операция в Северна Сирия, но не можаха да договорят съвместни дейст...

В същото време военният министър Красимир Каракачанов съобщи в Долна Митрополия, че се готвят планове с различни степени на готовност за овладяване на евентуална критична ситуация по границата. Той съобщи, че към момента няма движение на нелегални мигранти към българската граница както от турска, така и от гръцка територия, но подчерта, че "ситуацията може да се промени всеки един момент, тъй като бойните действия в Сирия продължават.

Поддържа се много добър информационен обмен и с гръцките, и с турските колеги, българските власти са готови за реакция в различни ситуации". Военният министър заяви, че "имаме готовност, доизградени са всички съоръжения по българо-турската граница, включително сензори, видеонаблюдение, това нещо, което преди година и половина-две го нямаше или не беше довършено. Сега всичко е готово".

В участъците от границата между България и Гърция, които са по-лесни за преминаване на големи маси, вече имало подвижни заградителни съоръжения, които при необходимост могат да бъдат поставени, за да затруднят подобни придвижвания.

В края на миналата седмица Каракачанов каза, че не трябва да се създава психоза в обществото и че само за няколко часа на границата може да бъдат пратени над 2000 военни със специална подготовка и специално оборудване. Докато Каракачанов обясняваше, стоящият до него Борисов заяви, че "каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата, ще я съборят и ще минат!". Накрая премиерът опита да успокои хората, че докато той и Каракачанов са на власт, няма страшно.

От МВР признаха с половин уста: Има завишаване на мигрантския натиск

Има леко увеличение на мигрантския натиск на гръцката граница с по стотина опита на ден за влизане в страната, но благодарение на взаим...

На този фон експертите по миграция вече започнаха да изчисляват колко бежанци може да поеме България при разрастване на кризата. "България може да приеме около 3-4 хил. бежанци при евентуална бежанска вълна", обяви пред БНР Иван Шаренков, правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

„Към момента по външните граници на ЕС, по наши данни и данни на Фронтекс, няма миграционен натиск. Към момента това се отнася за всички граници, с изключение на Италия и Испания. Ние отчитаме това като позитивно. Центровете на Агенцията за бежанците и центровете на МВР за нелегални мигранти са изцяло завършени и почти празни“, отбеляза той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  какъв газ, бе мухльо! ми тогава ще ги изпратим в софия. този башибозук готви 3 мил. да изпрати в бг. 1990 искаха да превземат южна бг. добре ,че Ариел Шарон ни спаси тогава
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  цял свят разбра, само този не разбра
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  английските колонизатори какво изопачаване направиха вчера!само дето ние не сме расисти и не сме колониалисти!!!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Добре, че сме окупирани от руските колонизатори, че сме си рахат с двойно по-скъпа руска газ!
  : 6 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  така е когато човек не учи западни езици от малък!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  На Борисов не му е разрешено да си дава сметка - на него му дават сметка от Масква!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "Аз съм прост" - ами прост си, то и децата го знаят . Аз съм доносника на ДС Иван - знаем Шкембелия, знаем . Вземи единия та удари другия, единия и другия национални предатели, загробили България !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Айде бе? Изведнъж?
Последно в Актуално