Чрез говорителя си Джонсън пак се закани да не подава оставка

1364
Чрез говорителя си Джонсън пак се закани да не подава оставка
Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън няма да подаде оставка, дори парламентът да гласува против мерките в речта на кралицата, с която тя се обърна към парламента в понеделник. Това заяви официален представител на кабинета на британския премиер, цитиран от РИА Новости, предаде БГНЕС.

Елизабет II говори в понеделник на официалната церемония по откриването на новата парламентарна сесия. В речта си тя изброи приоритетите на правителството за следващата година. Сред основните точки на дневния ред са голям брой закони за Brexit, включително реформа на миграционната система, както и реформа в социалната и правосъдната сфера. Текстът на речта е написан от правителството и одобрен от кабинета. Парламентът ще гласува съдържанието на речта в рамките на пет работни дни.

The Times: Джеръми Корбин "би подкрепил Джон Бъркоу за премиер на националното единство"

Източници на авторитетния британски вестник The Times твърдят, че Джеръми Корбин ясно осъзнава, че няма да спечели необходимата подкреп...

"Не, той няма да подаде оставка. Ако парламентаристите гласуват срещу работната програма на правителството, те ще имат задачата да обяснят на обществото защо са се противопоставили на промените в социалната сфера, полицията, училищата и болниците", каза представител на правителството в отговор на въпрос на журналисти.

По-рано лидерът на опозицията Джереми Корбин нарече предложената работна програма на правителството "фарс", тъй като кабинетът на Джонсън няма мнозинство в Камарата на общините.

Новата сесия на британския парламент обещава да бъде историческа - по време на нея, повече от три години след референдума, трябва да се определи съдбата на Brexit.

Опозицията също повдигна въпроса дали законите, предвидени в работната програма на правителството, ще бъдат внесени в парламента, който тази седмица възнамерява да атакува Джонсън и да го принуди да попречи на Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Борис Джонсън: Има напредък по сделката за Brexit, който може „да защити всички наши интереси“

Борис Джонсън заяви пред министрите от кабинета си, че все още „предстои значителна работа“, която трябва да бъде свършена,...

По-рано премиерът Джонсън заяви, че ще изтегли страната от ЕС на 31 октомври със или без споразумение. През септември обаче парламентът прие закон, който изисква от министър-председателя да поиска отлагане на Brexit в първия работен ден след 19 октомври, ако текстът на споразумението за оттегляне не бъде договорен до тогава. След като законът беше приет, Джонсън заяви, че е "по-добре да се види мъртъв в канавка", отколкото да поиска отлагане на Brexit. В отговор парламентаристите заявиха, че възнамеряват да постигнат целта си, дори чрез оставка на премиера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа