От МВР признаха с половин уста: Има завишаване на мигрантския натиск

3227
От МВР признаха с половин уста: Има завишаване на мигрантския натиск
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Има леко увеличение на мигрантския натиск на гръцката граница с по стотина опита на ден за влизане в страната, но благодарение на взаимодействието с гръцката и турската гранични полиции се предотвратяват. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов пред журналисти в парламента, където взе участие в кръгла маса, посветена на координацията на миграционния процес.

„100 души на ден връщаме обратно с помощта на гръцките служби за сигурност. Средно по толкова опити се правят за влизане в нашата страна“, каза той. „Когато нашите термокамери и другите средства за локация ги прихванат на километър от нашата граница, ние взаимодействаме с гърците и те си ги прибират. Не ги хващаме на наша територия“, уточни зам.-министърът. „Засега никой не минава границата ни – с общото взаимодействие с турската гранична полиция ги прихващаме още на тяхна територия, както и с гърците и те отново си ги вземат обратно, така че ние нямаме пропуски в тази област“, добави Балабанов.

Гърция отново иска помощ от Фронтекс заради притока на бежанци

Гръцката брегова охрана е изпратила ново искане за помощ от Фронтекс. То е второ в рамките на последните три седмици, подчертава електр...

По повод информациите, че големи групи мигранти, намиращи се в северната част на Гърция, се насочват към България с цел Западна Европа, Балабанов заяви ,че МВР няма такива данни засега. „Преди няколко месеца разни сили ги бяха настроили – „пътят на бъдещето“, „пътят на светлината“ и пр. и имаше такова напрежение в емигрантските лагери в Гърция, но сега всичко е нормално“, каза зам.-министърът. Той отбеляза, че преди няколко дена вътрешният министър Младен Маринов е провел конферентен разговор с гръцкия си колега и са уточнени параметри за взаимодействие. „В Гърция има проблеми, на остров Лесбос. Надявам се, че със силите, които допълнително сме ангажирали ще се справим“, каза още Балабанов.

Той добави, че текат ежедневно дипломатически действия и увери че се предприемат рутинни действия от наша страна за спиране на потока, който евентуално ще се насочва през нашата страна.

Европейските политики, свързани с миграционните процеси и тяхната координация, бяха основните теми, разисквани на кръглата маса с международно участие в Народното събрание. „Аспекти на миграционната политика като сътрудничество с частния сектор, добър граничен мениджмънт, по-добра интеграция на мигрантите и включването им в пазара на труда се открояват като нови тенденции за следващите пет години“, подчерта пред участниците във форума председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя посочи, че в основата на справянето с проблема е управлението и контрола на миграцията, а не само мерки за спирането й. Новото предложение е да се включат държавите от Западните Балкани в изработването и прилагането на тези мерки, добави Джема Грозданова.

Протести, пожари и две жертви - бежанска криза на остров Лесбос (ВИДЕО и СНИМКИ)

Майка и дете загинаха при пожар, избухнал при безредици на мигранти в центъра за идентификация и прием Мория на югоизточния егейски ост...

„Европа ще продължи да бъде привлекателно място за мигрантите и търсещите убежище поради редица фактори като разрастващи се международни и вътрешни конфликти, изменението на климата и други“, посочи председателят на комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев. Според него ЕС трябва да съчетава различни вътрешни и външни инструменти за по-добро управление на миграцията и миграционните процеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика