Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

12174

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви гневен пред журналисти в Тутракан, че вече не иска вече да има рокада във външно министерство.  

Мнението му идва след двете министерски рокади в служебния кабинет за по-малко от седмица след встъпването му в длъжност. Премиерът Димитър Главчев предложи на президента да смени външния министър Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Съобщението за промяната дойде от пресслужбата на Министерския съвет по-малко от три часа, след като лидерът на Борисов поиска нов човек да оглави Министерството на външните работи. Във вторник следобед пък последва ново предложение: земеделският министър Кирил Вътев да бъде сменен с Георги Тахов.

"Изобщо не ме интересува"

"Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър. Срам е за "Продължаваме промяната - Демократична България", че не подкрепят Митов. Та той е от тях. Той дойде в ГЕРБ, за да може да бъде мост между партиите. Защо президентът Радев не попита защо остават министри Гвоздейков, Вътев и Цоков. Изведнъж се интересува от външната политика и министъра, който си е техен. Нека си остане той и да се знае, че Радев носи отговорност. Не искам да нося повече отговорност като партия за този кабинет", каза Борисов. Още: Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за външната политика, ако назначат Митов (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ обвини и журналистите, че умишлено не напомнят за партийните фигури в служебните правителства на Радев. "Аз помня ярките политически лица в кабинетите на Радев – Весела Лечева, Явор Гечев, Янаки Стоилов, Крум Зарков – цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство, а той казва, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство – на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме?", питаше бесен лидерът на ГЕРБ.

"Иванов и Пеевски са виновни"

По думите на Борисов при евентуална конституционна криза отговорност ще носят тези, които са направили промените в основния закон и посочи Христо Иванов и Делян Пеевски. "И тогава всички бяха заедно, много се уважаваха и обичаха и по цял ден работеха заедно", заяви Борисов.

"И ние носим отговорност за тази Конституция. Не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП и ДБ", каза още лидерът на ГЕРБ. "Провал в съдебната реформа, провал в Конституцията, провал във всички преговори за служебно правителство. Провал във всичко, аз не знам с какво могат да се похвалят", допълни той. Още: Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Малко по-рано в парламента говори Даниел Митов. Той твърдеше, че Главчев първи му се обадил с предложение да стане външен министър, което Митов съгласувал с Борисов и, като получил неговата подкрепа, се съгласил. Той също обяви, че е разочарован от ПП-ДБ, защото следвали логиката на президента, вместо да защитят поправките в Конституцията, с които се въведе новият модел на служебното правителство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика