Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

66975
Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна
Снимка: iStock

Първо, когато лежите на лявата си страна, лимфната система по-добре отстранява токсините, защото движението се извършва по лявата страна.

Второ, за сърцето е по-лесно да прокарва кръв през тялото, защото аортата - главната артерия - се извива наляво.

На трето място, храносмилането се подобрява, защото киселината от стомаха не навлиза в хранопровода, тъй като изходът е от дясната страна, а това помага за киселинния рефлукс.

Съществува и четвърта причина, която е свързана с човешката анатомия. Стомахът и панкреасът се намират от лявата страна. Когато лежим на дясната страна, стомахът притиска панкреаса, като пречи на работата му.

И накрая, петата причина. Тя е в помощ на далака. Този орган също се намира от лявата страна и като филтрира кръвта, му е по-лесно да отстранява натрупаните отпадъци от тялото.

За човек, който е далеч от медицината, аргументите изглеждат сериозни.

Най-полезната поза за сън

Но наистина ли е необходимо да се насилвате да контролирате внимателно правилното положение на тялото през нощта? Отговори дават най-известният телевизионен лекар Елена Малишева и колегата ѝ кардиологът Герман Ганделман.

- Ако искате да спите на същата страна, на която сте заспали, трябва да сте приковани към леглото", казва Херман Ганделман. - Когато спите, променяте позата си и няма значение от коя страна сте заспали.

- Защото тялото се страхува, че ще образувате пролежавания, и затова се върти насам-натам - обяснява Елена Малишева. - Това е нормална физиология.

- Сблъсквала съм се със ситуация, в която пациент след инфаркт казва, че не може да спи на лявата страна, а само на дясната. Това е глупост! - продължава Герман Шайевич.

Нека да обобщим точка по точка:

- Лимфната система и работата на сърцето;

Тялото ни е организирано по такъв начин, че в гръдния кош има рамка от ребра. Без значение на коя страна лежите, органите няма да бъдат притиснати. Аортата е еластичен съд и независимо от това накъде се огъва, кръвта ще тече през нея. А ако искате да подобрите лимфния дренаж, спете на главата си, това ще е по-полезно. Но сериозно: лимфната система е активна система, която е проектирана да функционира независимо от положението на тялото

Коя е най-правилната поза за сън?

- Стомах

Стомахът има сфинктер, който предотвратява изтласкването на съдържанието му в хранопровода. Следователно, при условие че нямате никакви стомашно-чревни заболявания, положението на тялото не може да повлияе на работата на стомашно-чревния тракт.

Що се отнася до факта, че стомахът може да притиска панкреаса и да пречи на работата му, отговорът е по-горе. Природата е помислила за всичко.

- Далакът

Той изобщо не филтрира кръвта, а е гробище на червени кръвни телца. И освобождава нови по време на физическа активност, а не по време на сън.

Извод - спете на страната, на която ви е удобно.

Всъщност няма правила за това как да спите. Струва си обаче да запомните, че ако спите с лице във възглавницата - ще се сдобиете с преждевременни бръчки и гънки. Затова се опитайте да се контролирате и да спите предимно по гръб. Също така спазвайте режима на сън, така че той да е пълноценен. Активното възстановяване на организма се случва във фазата на дълбокия сън от 23:00 до 1:00 ч.

Редовният цикъл на съня нормализира всички останали процеси в тялото ни. Според медицинските специалисти точно в този случай режимът е по-важен от продължителността на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com