Борисов: От инцидента с колата на НСО не бива да се прави политика

2684
Борисов: От инцидента с колата на НСО не бива да се прави политика
Снимка: Facebook

"От темата за инцидента с колата на НСО не бива да се прави политика. Нека оставим експертите да обсъдят има ли как да се подобри дейността на службата. Ако има как - ние бихме подкрепили промените. Катастрофи се случват ежедневно и навсякъде. Благодарение на доброто видеонаблюдение наложихме много глоби, но инцидентите продължават. Положението ще се подобри, когато всеки един шофьор има високо самосъзнание и отговорност на пътя". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани. Събитието се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се провежда в София от 12-14 декември.

„Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Радвам се, че със започването на нашето председателство поставихме темата „Западни Балкани многото процеси” в центъра на вниманието и на европейските колеги, и на САЩ. Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС, внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО или не си", каза Борисов. Премиерът Борисов припомни пред участниците, че в годините назад отношенията в региона не са предизвиквали интерес, защото имаше войни.

Министър-председателят заяви, че догодина България е съдомакин на инициативата „Берлински процес“, където темата за отношенията на Балканите отново ще бъде дискутирана. Премиерът изрази задоволство и от продължаването на въпроса от Хърватия, където следващата година се очаква Срещата на върха между лидерите на ЕС и страните от Западните Балкани. Министър-председателят Борисов подчерта, че в края на 2020 г. България и кралят на Йордания ще бъдат домакини на процеса „Акаба“, където ще бъдат обсъдени мерките с борбата с екстремизма и радикализма.

По време на форума премиерът Бойко Борисов изтъкна необходимостта от надграждане на сътрудничеството в борбата срещу екстремизма на оперативно и политическо ниво. „Когато имаме политическата власт, трябва да създадем инструменти и да се работи бързо по всички тези теми“, заяви още Борисов.

По думите му само с работа, приятелство и доверие е важно да се засилва сътрудничеството в сферата на сигурността между държавите в региона. Пред участниците премиерът Борисов подчерта, че България е пример за етническа толерантност и допълни, че когато на Балканите има сигурност, инвестициите и доходите растат и се работи спокойно.

„На Балканите всички се обичаме, живеем си мирно. Има етническа толерантност. Много е важно да си сътрудничим. За нас, като балканци, е много важно да не оставим нито на европейците, нито на американците да загубят доверие с нас”, поясни Борисов.

Пред представителите на медиите министър-председателят Борисов подчерта, че този форум показва подкрепата към България и работата на службите по линия на борбата с радикализма и екстремизма. „Във вътрешен план е важно да споделим опита на службите и МВР. Врагът е силен, той е общ и няма държава, която да се е подсигурила за това“, заяви още премиерът Борисов.

„Форумът е важен в няколко посоки – във вътрешен и международен план. Опитваме се да се справим с ислямизма. Подобни форуми държат темата да е валидна и в момента”, каза още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...