БСП смята да върне изборен закон от 1990 година

2131
БСП смята да върне изборен закон от 1990 година
Снимка: БГНЕС

Представителите на левицата в Народното събрание смята да внесе в следващия парламент текстове от изборния закон от 1990 г., при който се гласуваше за Велико народно събрание.

Пред структурите си социалистите са съобщили това намерение на централното ръководство да ангажира екип юристи, които да актуализират и приспособят старите законови положения спрямо изискваният за вот за обикновен парламент, пише в днешния си брой в. "Сега".

ГЕРБ внесоха в НС промените в Изборния кодекс

ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание промени в Изборния кодекс с мотивите в него и с предварителна оценка на въздействие ...

От началото на годината вървят местни конференции и именно там е бил повдигнат въпросът. За такива дискусии свидетелстваха активисти от София и Пловдив. Районни и общински лидери гарантирали пред тях, че законопроектът ще бъде внесен веднага след старта на следващия парламент, независимо дали партията е управляваща или опозиция.

Веднага след националния референдум БСП съобщи, че ще внесе свой закон за промяна на изборното законодателство, съобразен с изразената в допитването воля. Най-напред обещанието бе дадено от Корнелия Нинова, а после със същата позиция излезе и националният съвет. И в двата случая ставаше дума не за 100-процентов мажоритарен вот, а за система, при която част от депутатите се избират пряко, а други на пропорционален принцип. В същия дух няколко пъти се изказа и Румен Радев. После БСП не повдигна темата публично. Междувременно ГЕРБ и Георги Кадиев (Мая Манолова) внесоха безуспешно проекти за напълно мажоритарни избори, а животът на парламента бавно се изниза. Време за ремонт на изборното законодателство на практика не остана.

През 1990 г. изборите бяха смесени, подобни на идеята на БСП. Страната бе разделена на 200 избирателни района с равен брой жители, които излъчиха мажоритарните депутати, плюс още 28 многомандатни района, от които се определиха другите 200. Преобладаващите мнения в БСП към момента са за вариант "120 + 120" при вота за обикновен парламент, което означава, че районирането от 1990 г. няма как да се ползва. Юристи коментираха обаче, че няма проблем да бъдат взети директно други текстове.

Сред тях гласуване с две бюлетини, както и членове и алинеи по отношение на едномандатните райони: втори тур между първите двама кандидати, когато някой не е събрал 50% или при участие на по-малко от половината избиратели; издигане на нови кандидати на втори тур, ако на първи се е явил само един и не е взел 50%, и т.н. Законът от 1990 г. решава по интересен начин едно от най-обсъжданите днес противоречия - какво се случва, ако избран мажоритарно депутат се оттегли. Записано е, че до 2 месеца се провежда частичен вот в съответния едномандатен район, или пък мястото остава вакантно, ако до края на парламентарния мандат има половин година.

Плевнелиев: Няма да наложа вето на промените в Изборния кодекс

Държавният глава Росен Плевнелиев няма да наложи вето на приетите от Народното събрание на второ четене промени в Изборния кодекс. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика