Джамбазки пита колко още бежанци ще приемем

32445
Джамбазки пита колко още бежанци ще приемем
Снимка: БГНЕС

Колко души като бежанци и имигранти може да приеме България и колко ще бъдат върнати? Този въпрос зададе заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в сутрешния блок на bTV.

„Можем ли да приемем 200 000? Аз мисля, че не можем. Това ще бъде икономическа катастрофа. А трябва да се пази редът по улиците, за да няма дивотии и патрули”, продължи той.

Атанас Атанасов: Срещу ВМРО има разследване за ксенофобия, а защо няма срещу Атака?

Довечера Реформаторския блок организира протест срещу ксенофобията. Това заяви заместник-председателят на ДСБ о.з. генерал Атанас Атана...

Думите му дойдоха на фона на данните от началото на годината, които обяви Елена Дянкова – национален координатор на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР). Според нейни данни 5322 души са потърсили закрила у нас, от тях 23 са получили бежански статут, 1250 – хуманитарен, а 298 са с отказ.

Тук Джамбазки отново попита дали тези с отказа са репатрирани и сам си отговори: „Не, те продължават да са в центъра на София”. Дянкова обаче контрира и обяви, че те са настанени в центровете в Бусманци и Любимец, където чакат депортиране.

Според Джамбазки проблемът е в това, че няма ограничен брой на подаване на молби за статут. Така конкретното лице пуска молба след молба, а „през това време е на външен адрес в София”.

Той наблегна отново на контрола и охраната на държавната граница, където Турция има интерес да прехвърля „проблема на чужда глава”, а с бездействието си България „покровителства една сенчеста икономика”.

ВМРО: НАП и прокуратурата да проверят кой финансира БХК

От ВМРО са изпратили писмо до НАП и до прокуратурата с искане да бъде установено откъде е финансирането на Българския Хелзинкски комите...

По думите на Дянкова обаче българо-турската граница е затворена и много добре охранявана технически. Тя обясни, че тези, които я преминават, са търсещи закрила и те не могат да минат през ГКПП-та, защото нямат визи.

Дянкова прехвърли въпроса към интеграцията на тези хора, тъй като е „явно, че голяма част ще останат в България”. Джамбазки обаче с противопостави, давайки за пример неспособността на държавата да интегрира толкова години „обитателите на циганските катуни”.

Според Дянкова правителството трябва да започне да използва европейските фондове, които са по предназначение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика