Спътниците Swarm тръгват на мисия в петък

5681
Спътниците Swarm тръгват на мисия в петък

Специалисти на Европейската космическа агенция подготвят пуска в космическото пространство на три спътника от серията Swarm. Сателитите ще бъдат изстреляни на 22 ноември от руския космодрум Плесецк.

Според предварителните планове, апаратите ще изследват през следващите няколко години измененията в магнитното поле на Земята и други свързани с него процеси.

Иран пуска три спътника в космоса през 2014

Иран ще пусне три спътника в космоса до края на 2014 година, съобщава Press TV. Планира се Иран да изведе построените в страната спътн...

Изстрелването на сателитите беше отлагано няколко пъти, като причина за това бяха проблеми с ракетата носител, припомнят учените. Сега обаче специалистите смятат, че няма да има проблем при изпращането на апаратите в космоса и те ще бъдат доставени на орбита в напълно изправно състояние.

Известно е, че магнитните полюси на нашата планета за последното десетилетие бързо променят своето положение. Учените смятат, че това може да е началото на процеса за смяна на местата на магнитните полюси – явление, което се случва веднъж на няколкостотин хиляди години. Дали това ще се случи в най-скоро време, е основен въпрос, на който сателитите Swarm трябва да дадат отговор. Едновременно с това спътниците ще съберат много нова информация за магнитното поле на Земята и за факторите, които му оказват влияние.

Два от сателитите ще се въртят на орбита около нашата планета на височина 460 километра над земната повърхност, като с времето тази височина ще падне на 290 километра. Третият апарат ще остане на по-висока орбита, отдалечена от Земята на 530 километра. Засега все още не е ясно как точно ще свърши „животът“ на машините, след като бъде изчерпано горивото в резервоарите им след няколко години.

Единият от вариантите е апаратите да останат на орбита и след време да паднат на случайно място, както се случи със сателита GOCE.

НАСА смята, че спътник на Юпитер може да стане обитаем

НАСА смята, че скованият в лед спътник на Юпитер Европа един ден може да стане обитаем за хората, предаде БГНЕС. НАСА поръчала на екип...

Някои специалисти обаче предполагат, че е по-вероятно спътниците да бъдат „прибрани“ от орбита, преди да е свършило горивото им – още когато е възможно извършването на контролируеми процеси. Така ще бъде осигурено падане на безопасно място, без то да застрашава хората на Земята.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com