Лифтът на Пампорово е незаконен, компанията-строител е на Цветелина Бориславова

47887
Лифтът на Пампорово е незаконен, компанията-строител е на Цветелина Бориславова
Снимка: БГНЕС

Лифтът в Пампорово е построен незаконно. Това е официалното становище на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Става въпрос за пътническата въжена линия „Двата моста”, която се намира в землището на с. Стойките. Причината, която се посочва за решението, е, че „Пампорово” АД не е имало право да строи седалков лифт без технически експертизи. От ДНСК вече са издали заповеди за спиране на всякакви строителни дейности по съоръжението и за премахването му. Заповедите могат да бъдат обжалвани пред съда.

Протест на Банско с искане за втори кабинков лифт

Около 1000 души от Банско блокираха в 16:18 часа ГП Е 79 край Симитли. Те настояват за втора кабинкова линия край Банско, предаде БГНЕ...

Промяната в статута на съоръжението не е единственият проблем, защото повече от половината от строежа попада в Държавен горски фонд. Това е в нарушение на Закона за горите. Без уредена собственост върху земята се оказват и няколко оръдия за изкуствен сняг.

Оказва се, че въпросното съоръжение обаче е единственият път до най-атрактивната писта в курорта. Именно заради това от „Пампорово” АД искат да инвестират 4 млн. евро в реконструкцията на лифта.

„При положение, че няма издадено разрешение за строеж и няма одобрени инвестиционни проекти, какъвто е случаят тук - има изготвени, но не са одобрени, строежът е незаконен. Цялото съоръжение е незаконно”, заяви началникът на ДНСК арх. Николай Христов пред bTV.

Инвеститорът обаче оспорва решението на строителния контрол. „Това е едно съоръжение, което е изградено изцяло на база на съществуващото такова. Стълбовете са на мястото на старите стълбове, двете станции са на местата на старите станции и самото трасе като просека си е съществуващо, с абсолютно всички разрешителни и права за ползване”, категоричен е изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков.

От "Пампорово" АД се оплакват, че чиновници създават спънки за уреждането на проблемите с документите. „Независимо какви преписки внесем, те биват забавени и биват буквално прибирани по разни чекмеджета и не стигат никога до никого”, убеден е Беляков.

Екоактивисти искат премахване на лифта до езерата

Лифтът, който започва от хижа "Пионерска" и стига до хижа "Рилски езера", да бъде премахнат от държавата. Към това призовават от екок...

За ДНСК оправдание няма. Строежът е незаконен. Не е ясно и кой е строил обекта. Нито има обявен строител, тъй като глобата за него ако строи без разрешение за строеж е 100 000 лв. , нито има надзор, който би си сложил главата, защото глобата за него е до 50 000 лв. Ние нямаме начин да установим кой го е строил. Няма разрешение за строеж, няма последващи документи”, уточни арх. Христов от ДНСК.

От дружеството се заканват да си търсят правата в съда. В същото време случайно или не, точно до новоизграждащите се съоръжения, лицензирана фирма за дърводобив от Пловдив започва масово да изсича борове. Сечта е съсредоточена само върху 10 декара, вместо в позволените 45 декара .

От „Пампорово” АД отричат да са искали услугите на фирмата за дърводобив , чийто лиценз вече е отнет и се разследва, заедно с няколко горски служители от Широка лъка, които са разрешили неправомерната сеч.

Пред БНТ министърът на земеделието Димитър Греков призна, че има проблем заради земята, която е в горския фонд. Той каза, че конфликтът между „Пампорово” АД и държавата датира още от 2004 година. Греков добави, че статутът на земята може да бъде променен, но първо трябва да се установи кой е собственикът, да се мине през административни процедури.

Чия собственост е „Пампорово” АД

Ще има или няма да има втори лифт на Банско - държавата се обърка

Тотално противоречие между официалните съобщения на Министерския съвет (МС) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) относн...

Справка в търговския регистър показва, че мажоритарен собственик на „Пампорово” АД чрез различни фондове и фирми е Цветелина Бориславова. В графите „Надзорен съвет” и „Управителен съвет” има запис „заличено обстоятелство”. Сегашният съвет на директорите е назначен на 11 юли миналата година.

По сметки на дружеството, само за последните години, в курорта са инвестирани близо 85 милиона лева, а платените към хазната данъци и такси през последните пет години възлизат на около 11 милиона лева. Капиталът на самото дружество е 1 614 145 лева.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика