Атанас Атанасов: Срещу ВМРО има разследване за ксенофобия, а защо няма срещу Атака?

27457
Атанас Атанасов: Срещу ВМРО има разследване за ксенофобия, а защо няма срещу Атака?
Снимка: БГНЕС

Довечера Реформаторския блок организира протест срещу ксенофобията. Това заяви заместник-председателят на ДСБ о.з. генерал Атанас Атанасов.

Сега срещу заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки има заведено разследване от прокуратурата – а защо няма досъдебно производство срещу депутатите от „Атака”, които също говорят с езика на ксенофобията, попита зам.-председателят на ДСБ.

Палят свещи срещу ксенофобията

Граждани се организират във Фейсбук да запалят свещи в 20.30 ч. довечера пред църквата "Св. Неделя" против надигащата се ксенофобия в Б...

В сутрешния блок на bTV Атанасов зададе защо нашата страна не иска изпълнението на двустранна спогодба с Турция още от 60-те години на миналия век. С тази спогодба е установена възможността да се правят съвместни комисии и да се затяга контрола по границата. В страната влизат икономически имигранти – не говорим за бежанците, подчерта Атанасов и зададе въпроса – какъв е интересът България да допуска това мълчаливо да се случва. Нека бежанците да влизат през ГКПП-тата и това да става контролирано – защото преминаването на границата през друга точка е нарушение и ние, съгласно спогодбата оттпреди половин век, можем да поискаме и да върнем в срок от 24 часа хора, за които преценим, че няма да получат статут на бежанци, каза зам.-председателят на ДСБ. Сегашното правителство обаче няма шанс да реши проблема – защото то е зависимо от „Атака”, категоричен е Атансов. Нека кажем какво става – вземат се по 1000 евро за прекарване на един бежанец, а част от тези пари отиват в джобовете на „Гранична полиция”, каза в пряк текст заместник-председателят на ДСБ.

В отговор председателят на Народното събрание в периода 1992 – 1994 година Александър Йорданов коментира, че България е страна и по международни договори – например Конвенцията за защита на правата на човека. Тя предполага принцип на помощ за бежанците и имигрантите. Сега обаче в Европейския съюз, в ЕП, вече се обсъжда възможността да се наложи мярка за връщане обратно в Турция на имигранти. Трябва да се усъвършенства механизмът на регистрация на влизащите в страната хора от Турция, съгласи се Йорданов.

Същевременно Осама Башир – сириец, който живее от години в България и е представител на Сирийската свободна армия, също коментира ситуацията. Башир заяви, че е предлагал на българските власти още преди година да се подготвят лагери, за да се приемат бежанци.

Стана и ясно, че нападният преди преди три години 17-годишен сирийски младеж вече е добре. Разследването на нападението продължава.

Орешарски призова да се въздържаме от ксенофобски настроения

Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения, ще ни излязат в краткосрочен и дългосрочен план много скъпо. Това каза премиер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com