Европейските средства за бежанците ще дойдат скоро, казва Кристалина Георгиева

20638
Европейските средства за бежанците ще дойдат скоро, казва Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Парите за спешна помощ, поискани от България от ЕК за справяне с кризата със сирийските бежанци, могат да бъдат отпуснати много скоро, заяви пред bTV еврокомисар Кристалина Георгиева.

Коментирайки кризата, еврокомисарят каза, че по принцип се работи по два възможни сценария за развитие на проблема – затягане на войната в Сирия и продължаващо увеличаване на бежанския поток; възможност за криза в някоя от съседните страни на Сирия – като например Ливан, където вече има около 800 000 бежанци.

Георгиева се извини за думите си, казани преди около месец, че бежанците можели да решат демографския ни проблем. Тя подчерта, че думите са били извадени от контекста на изказването й. В тази връзка еврокомисарят категорично не прие призивите на някои политически партии у нас за затваряне на границите и изгонване на бежанците и подчерта, че с такива призиви са в съзвучие с апелите на националисти и евроскептици в отделни европейски страни.

Успоредно с призива за хуманно отношение към бежанците комисар Георгиева подчерта, че е необходимо да се разграничават ясно бежанците от гражданската война от нелегалните имигранти, които се опитват да проникнат в страната ни с бежанската вълна. Тя подчерта, че е работила добре и с предишния кабинет, и със сегашното правителство и особено добре с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, пише БГНЕС.

По отношение на поисканата от София помощ от Брюксел Кристалина Георгиева допълни, че парите, които предстои да бъдат отпуснати в най-близко време няма да са последните, тъй като има заложено финансиране за догодина, а също така възможности за получаване на средства по програмите за спешни мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика