Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

2584
Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави
Снимка: Министерски съвет

Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави - дали да пусне човека от Здравната каса вътре в залата, на което той има право. Михайлов не получи право да се изкаже и да стане ясно, че си е оттеглил оставката. Росен Желязков просто изпълняваше заповедите на Пеевски, който седеше на първия ред.

Това заяви в предаването "ЕвроДикоф" на телевизия "Евроком" бившият премиер Николай Денков.

Пеевски, санкциониран по Магнитски, се подиграва на американците, но истинският проблем е в българската правосъдна система. Пеевски е доказано корумпиран, както и Влади Горанов. Но вместо да се изискат документите от САЩ, те си седят на първия ред и все едно са най-уважаваните хора“, заяви още Денков и определи ситуацията като „абсолютно безобразие“. Още: Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

Воденичният камък

„Пеевски е като воденичен камък на шията не само на Бойко Борисов, но и на ДПС и на България. Много си повярва, тръгна да дава акъл на всички, явно смята, че той е силният, но сбърка в едно нещо - че се появи отпред в политиката. Друго е да си в задкулисието, където беше доскоро и да си владееш правосъдната система, порокуратура и служби. В политиката трябва да увличаш хора след себе си. Кой се увлича след него?“, попита експремиерът.

Той опроверга и твърдението на Борисов, че се е молил на Пеевски на преговорите с миньорите и енергетиците в НС. „Тогава Пеевски се обади един единствен път - когато Костадинов започна да говори, той започна да се надвиква с него, за да го спре. Всичко друго като разговор, преговори, като текст на споразумението с миньорите и енергетиците, си го водех аз и Пеевски нямаше нищо общо с това“, подчерта Денков.

ГЕРБ са можели да подкрепят Мария Габриел и това би било европейското развитие, стана ясно от интервюто. „Аз се надявах и очаквах това да се случи. Но Пеевски подаде команда и каза на Борисов "тази не е от нашите" – тази реплика съм чувал. В крайна сметка Борисов си избра Пеевски пред Габриел. Защо? Питайте него“, каза още бившият премиер. Още: Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

„Ако искаме да развиваме България като нормална държава, след изборите Пеевски трябва да се махне от масата. Знаете, че с неговото име се свързваше фалита на КТБ, фалитът на "Лафка", фалитът на "Булгартабак", колко десетки хиляди човека останаха без работа около тези фалити. Сега вече знам защо. Този човек не може да управлява някаква организирана система. Той си има други начини на действие“, смята Денков.

Ако на този човек му се даде власт, с държавата ще стане същото, каквото стана с "Булгартабак" и "Лафка". Пеевски няма място в управлението на държавата. Може ли Бойко Борисов да го махне? Питайте го него. Ако това стане, тогава може да продължим напред“, подчерта той.

Желязков и овладяването на НЗОК

Той призна, че е работил много добре с Росен Желязков, но той в последните дни е направил „непростими стъпки“, които довели до свалянето му от поста. „Става дума за гласуването на оставката на шефа на Здравната каса (Станимир Михайлов – бел. Ред.), очевидно за да бъде овладяна касата от ГЕРБ сега преди изборите. Това стана по начин, който нарушава Конституцията. Директорът на Здравната каса си оттегли предварително подадената оставка, тоест, ние гласувахме нещо, което е против Конституцията“, посочи още Денков. Още: ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Грешката Главчев

По думите му изборът на Главчев към днешна дата се е оказал грешка. „Той беше встрани от ГЕРБ през последните две-три години. Така че имаше някаква надежда, че може би са го отстранили, защото не ги е слушал достатъчно. Сега със служебното правителство, както между другото и с Росен Желязков, виждам, че няма измъкване от там“, коментира бившият премиер.

„Институциите, които са независими, не трябва да се ръководят от партийни лица. Това е част от голямата ни борба – да създадем правила, по които да избираме хората за тях“, подчерта Денков. Още: Кабинетът "Главчев" е първа стъпка към коалицията на Пеевски: Христо Иванов в Студио Actualno (ВИДЕО)

Завладените служби

„Тези служби, които са свързани с националната сигурност, са подчинени на министър-председателя и имат задължение да дават една и съща информация на президента, премиера и председателя на Народното събрание. Аз съм питал неведнъж има ли нещо, което трябва да знам, за което трябва да се внимава. Вместо да кажат, се оказва, че си събират информацията, за да може в един момент да я сложат на масата като компромат“, заяви бившият министър-председател. „Не съм вземал отношение по това дали Живко Коцев е виновен или не. Казах две неща – първо, че той е подал своята оставка под натиск – тогава може да я оттегли. И второ, това, че той е бил заплашен от и.ф. главния прокурор – това трябва да се провери и да се разследва, защото може да бъде състав на престъпление. Оттам нататък, докато не се докаже че някой е виновен, той е невинен. Ако Коцев взел часовник и не го е декларирал, това е морално укоримо. Но няма нищо общо с обвинението, че е прикривал контрабандни канали. Видяхме миш-маш от внушения“, поясни Денков.

Той припомни махането на машините от първия тур на изборите – това нямало да се случи, ако ДАНС е действала по правилата. „ДАНС, вместо да изпрати секретен доклад до мен, председателя на НС и президента, изпрати доклад без да го класифицира, в нарушение на закона за класифицираната информация, до политици. На следващия ден политиците го вдигнаха и ЦИК нямаше какво друго да направи, освен да каже, че има риск с машините. После се оказа, че риск няма, но колата беше вече в реката“, подчерта академикът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика