Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите

1887
Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите
Снимка: iStock

Едно от най-изящните растения – Орхидея Дендробиум – често се предлага в цветарските магазини опаковано като подарък за дама, носеща цветно име. За да я радва дълго орхидеята обаче, важно е, когато купуваме цвете в саксия, да проявим интерес и любопитство от какво се нуждае то, в какви условия да се отглежда, за да радва новия си притежател с богат цъфтеж.

Как да се грижим за Орхидея Дендробиум е първостепенен въпрос, защото грижите за орхидеите като цяло се различават от грижите за останалите цветя, като дори поливането им изглежда коренно различно от това, с което сме свикнали. Добрата новина е, че тези орхидеи не се отглеждат трудно и са сред най-малко капризните, така че ако новият притежател на тази изящна красота в саксия, положи минимални усилия, орхидеята ще го радва дълго.

Орхидея Дендробиум – красивата фея в дома ви

Дендробиум са род орхидеи, които със своите над 1500 вида от съществуващи общо над 28 000 вида орхидеи, са един от най-богатите на видове и най-големи родове. Видовете от този род се отглеждат сравнително лесно в дома и не е необходимо да сте професионалист или градинар с опит, за да се погрижите адекватно за цветето и да се радвате на богат цъфтеж. Ако купувате това цвете като подарък за имен ден или по друг повод, не пропускайте да се запознаете с изискванията му към околната среда. Макар да не е капризно, има няколко изисквания относно светлина, овлажняване и подхранване, които трябва да се съблюдават.

Специфики при отглеждане на ОРХИДЕЯ: Научете повече за цветето

-          Светлина

Орхидеите от този род обичат светлината. В дома ви ще липсва достатъчно такава в по-отдалечените от прозореца кътчета, така че предвидете място на орхидеята именно до стъклата. Внимавайте обаче със северните прозорци и с течението. Орхидеите не обичат такова. Погрижете се да се предвиди местенце за орхидеята до южен прозорец и да е защитена от течение.

-          Подхранване

През студените месеци орхидеите от рода Дендробиум ви освобождават напълно от тази отговорност, но по време на вегетационния период се нуждае от подхранване, като най-доброто решение за целта ще откриете в специализираните магазини и аграрни аптеки.

-          Топлина

Едва ли ще мерите непрекъснато температурата на въздуха и особено влажността, ако отглеждате една или няколко орхидеи и не се занимавате с това професионално. И все пак е добре да се знаят предпочитанията за температура, за да не отглеждате през студените месеци орхидеята в неотоплена стая, защото тя се нуждае от над 16 градуса, за да се чувства добре.

Трайното отглеждане в помещение, в което градусите се задържат дълго под 10, нанасят на изящните красоти от род Дендробиум непоправими  щети. И докато температурата все пак може да я прецените, то влажността се определя по-трудно. Специално този род орхидеи се нуждаят от влажност над 50% до 70%, за да се развиват оптимално.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

-          Почва

Вероятно ви е правило впечатление, че почвата на орхидеите не е типичната почва, така че внимавайте да не решите да замените тази на растението в саксията му с почва от градината си. Подходяща може да закупите от специализираните магазини и тя наподобява естествената среда на орхидеите. Обикновено съдържа кори от ела, мъх, перлит. Като знаете тези 3 важни съставки, не е невъзможно да си направите почва и сами, но не си и помисляйте да гребнете от градината. Важно е да знаете и че домашно приготвената почва, подобно на купешката, трябва да е добре аерирана.

-          Овлажняване

Търсещите информация как да се грижим за Орхидея Дендробиум трябва да са напълно запознати с рисковете от пресушаване или преполиване на орхидеите. Почвата трябва да е леко суха, преди да напоите отново,но пък не трябва да допускате прекомерно засушаване дори през зимните и студени месеци от годината.

Орхидеите се поливат от повечето градинари по твърде интересен начин – те ги топват заедно със саксията в съд, в който е сипана вода, за да се напият. Ако листата на орхидеята ви жълтеят, най-вероятно преполивате орхидеята си. Същото се отнася и за гниенето на корените – макар орхидеята да обича влага, ако преполивате, корените ще загният, а растението ви ще бъде погубено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com