ГЕРБ и "Атака" взаимно се обвиняват за провокацията

42599
ГЕРБ и "Атака" взаимно се обвиняват за провокацията
Снимка: БГНЕС

Аз съм емоционален човек и говоря от сърце. Винаги, когато говоря, думите ми са послание и се опитвам да стигна до всеки, за да им разкажа истината. Стига вече манипулации. Хората трябва да са известени за това, което се случва в Народното събрание. Това каза пред журналисти в парламента депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева по повод скандала в пленарна зала след нейно изказване, предаде „Фокус”. „Не можем 125 дни да обикаляме металните заграждения на парламента и да се крием, полицаите да са тук, а не по границите да помагат за бежанския въпрос. Нищо лошо не съм казала. Разказах какво се е случило, какво е казала прокуратурата миналия ден за бюлетините на „Мултипринт”, няма никаква драма”, коментира Караянчева.

По повод скандала с Волен Сидеров в пленарна зала, Караянчева заяви: „До физически сблъсък не се стигна. Нищо не ми каза. Дори не ми е посегнал”. На въпрос дали е целяла той да й посегне, тя отговори: „Мисля че ви изглеждам човек с нормално психическо състояние, няма как да искам някой да ме удари. Надявах се, че г-н Сидеров ще бъде етичен да не ми посегне”.

Борисов предлага на "Атака": Никаква регистрация до обсъждане на бежанците и продажбата на земя

Ако „Атака” искат да се гледат тези изключително важни точки - за земята и за нелегалните емигранти, не се регистрираме, ст...

На въпрос дали се е изплашила от реакцията на Волен Сидеров, Караянчева заяви: „Работя в най-трудния район на България – област Кърджали, мислите ли, че от г-н Сидеров ще се уплаша. Аз съм народен представител от Кърджали, от 2007 г. водим битка с ДПС. Битката е идейна, политическа, но няма как да ме уплаши г-н Сидеров”.

По повод присъствието й на партийния конгрес на турския премиер Ердоган, Караянчева заяви: „Няма никаква лъжа. Исках да попитам г-н Сидеров къде им е структурата в Кърджали. Ако един министър-председател на определена държава в Европа покани народни представители да участват на определен партиен форум, мисля че не е престъпление да се отиде”.

В този парламент ГЕРБ от първия ден търсят скандал и разправия. Това каза на брифинг в парламента председателят на „Атака” Волен Сидеров. „Това е поредното арогантно и скандално поведение на представители на групата на ГЕРБ. Не „Атака” е парламентарната група, която търси разправии. В днешния ден ние реагирахме на вулгарното изказване на Цвета Караянчева, която заяви, че „Атака” и ДПС са едно. Чуваме тази спекулация, откакто ГЕРБ загубиха властта и техният лидер загуби възможност да събира парсата от фирмите, на които даваше поръчки”, заяви Сидеров. „Няма да позволим да се спекулира с нашата кауза, тъй като „Атака” е единствената патриотична партия досега, влязла в парламента три пъти подред, защитавала е кауза, за която хора като Караянчева и Цветанов въобще нямаха хабер, когато ставаше дума за защита на българските интереси”, добави той.

Волен Сидеров показа снимка, на която Цвета Караянчева и Цветан Цветанов са на партиен конгрес на партията на Ердоган в Турция. „Не на държавно посещение, не на междудържавно, министерско ниво, а на партиен конгрес. Те отиват, ръкопляскат и гледат с овче умиление как на сцената Реджеп Ердоган показва на една карта Европа и как ще възстанови Османската империя по икономически начин”, каза още Сидеров.

Цвета Караянчева има наглостта да говори нелепости и клевети за българската парламентарна сила. Вие и Цветан Цветанов бяхте на партийния конгрес на Реджеп Ердоган – човек, който не крие своите амбиции да завземе България, допълни Сидеров. „Срам и позор за вас. Вие сте срам и позор за гражданите. Повече не излизайте тук да говорите от тази трибуна”, заяви той.

Скандал в парламента, Сидеров скочи на Цвета Караянчева

Безредици настъпиха в пленарна зала по време на днешния парламентарен контрол, съобщи Агенция „Фокус”. Скандалите започнаха...

По-рано депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева каза: „Прокуратурата вече се е произнесла. Каквото и да се обяснявате, е факт, че вотът е манипулиран. Събрахте се три партии, които не спечелиха изборите. За съжаление предстоят предсрочни избори. Българските граждани видяха това, което им показахте – че „Атака” и ДПС са едно, ДПС и комунистите, които сменяха имената, сваляха църквите”.

Ние ще си останем същите и няма да се подадем на тези провокации. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на въпрос дали ГЕРБ отново ще излязат от пленарна зала заради поведението на ПГ на „Атака”. „Ние никога не провокираме подобни събития. Тези, които ги целят, влизат, излизат и по този начин целят тази провокация, която да прерасне в едно сбиване, което ще бъде една срамна картина, която ще бъде давана по всички международни обмени. Не искам да мисля за българските граждани, които ще се срамуват от това, което са направили депутатите в българския парламент”, заяви Цветанов.

„Това, което призова нашият лидер, е – нека да не се регистрират, когато излизат и защитават уж принципна позиция, различна от управляващите. Когато няма кворум от 121 регистрирани души за дадено пленарно заседание, парламентът преустановява своята дейност, което означава, че ще отговори на очакванията на българските граждани и желанието на над 70 % от българските граждани за предсрочни парламентарни избори. Надявам се, че тогава вече всяка една от партиите ще анализира поведението си, ще осъзнае грешките и поводите или провокацията, която се цели от дадени политически формации, да не се случва в един бъдещ парламент и действително да седнем да работим като едни парламентарно представени партиите на българските граждани”, каза още Цветан Цветанов.

По думите му днес в пленарна зала Волен Сидеров е използвал нецензурни думи. „Постоянно, през цялото време той псуваше. Няма как да отговорим на подобна провокация. Исках да спрем тази провокация и тя да не прерасне в сбиване. Помолих и колегите да оставим емоцията малко настрана. Той се обръщаше с нецензурни думи към всички и най-вече към Цвета Караянчева и всички, които бяха там”, обясни Цветанов. По думите му не се е стигнало до физически сблъсък. „Винаги в такива действия всеки се стреми да провокира колкото е възможно по-голям скандал, а това е целта на ПГ на „Атака”. Благодаря на колегите от ПГ на ГЕРБ, че не се подадоха на тази провокация и тя беше неутрализирана”, каза той. Цветанов каза още, че ПГ на ГЕРБ ще обсъди и ще вземе политическо решение дали да даде Волен Сидеров на Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика.

За да бъдем съпричастни към това, в което беше изпаднала Цвета Караянчева, искахме да защитим, но по никакъв начин да не прибегнем на тази провокация с провокация, която те целяха и да влезем в някакъв сблъсък, допълни Цветанов. По думите му е недопустимо това да се случва в българския парламент.

Сидеров: Г-н Плевнелиев, не се страхувайте от мен!

Г-н Плевнелиев, не се страхувайте от мен. Няма да ви направя нищо лошо по време на консултативния съвет. Това заяви пред bTV лидерът на...

„Ръководството на парламента трябва да се придържа към спазване на правилника. Когато има политическа декларация, няма как след това да има поводи за взимане на лично обяснение. Не можах да се възползвам от процедурата на лично обяснение, когато беше цитирано моето име, а тя беше само за определени хора, които той прецени, че трябва да имат думата”, обясни Цветанов.

„За мен е абсолютно неприятно, че присъствам на подобни сцени в българския парламент”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика