X
 
 

Йовчев: Русофилите не са престъпници и шпиони

2802 6
photo of Йовчев: Русофилите не са престъпници и шпиони
Снимка: БГНЕС
Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви пред bTV бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите му не трябва всички русофили да се приемат за престъпници.

Единственият обвинен до този момент е Николай Малинов, председател на Движение "Русофили". Той е пуснат под гаранция от 50 000 лв. 10-годишна забрана за влизане в България имат Константин Малофеев и Леонид Решетников. Според прокуратурата Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане, а в хода на разследването е била установена и схема за изпиране на пари.

Ще осветят ли всички тъмни нишки, свързващи Русия с България?

На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя българското общество, гръмна новината за разследване за шпионаж в полза на Р...

"Това доведе до едно силно разделение на обществото по този случай. Противниците на действията на прокуратурата, автоматично формираха негативно отношение към действията на службите. Също така – хората, които споделят русофилските идеи и тези, които са прозападно ориентирани се разделиха", коментира Йовчев.

По думите му, за да има шпионство – на нашата територия е трябвало да има разузнавателна дейност, въпросният човек да е вербуван и той трябва, ръководен от тях, да извършва действия, които са опасни за обществото.

"Без това не можем да говорим за шпионаж. Именно това ще бъде предизвикателството пред следствието и прокуратурата – да докажат тази връзка. Ако се изнесе информация за вербуване, се създават допълнителни рискове", каза бившият вътрешен министър и допълни, че хората, които споделят идеи на русофилите не са априори шпиони.

"Да споделяш идеи не е само право на хората, но и право, което е защитено от Конституцията, стига тези идеи да не всяват омраза. Но ако той е приел да работи за чужда държава и в рамките на тези си действия, целенасочено, изпълнявайки указания – това е шпионство", заяви Йовчев.

Най-добрият приятел на Решетников в България не видя геополитика в стремежа на руски олигарх да купува ключови български активи

Руското влияние е достатъчно голямо – социологическите изследвания показват, че 75% от българите имат симпатии към Русия. Това за...

Бившият вътрешен министър уточни, че ако поставиш себе си в услуга срещу заплащане - не се счита за шпионаж. Той добави, че в практиката си е разследвал многократно шпионаж, но те са били трудно доказуеми.

Според бившия шеф на ДАНС е необходима ефективна интеграция между информационните системи на службите в държавите членки на Европейския съюз.

По думите му липсата на добра комуникация е предпоставка за престъпления от терористичен характер или като случая с британския гражданин Даниел Хъл, който е лежал в британски затвор за педофилия, а сега е арестуван у нас за блудство.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И този Йовчев, е бил шеф на ДАНС, та той дори не знае наказателния кодекс, за шпионство не е нужно да се докаже никакво вербуване, а само издаването на информация ,която е държавна тайна. Чл. 104. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представля виж още ›› ваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна. (2) Ако деецът доброволно разкрие пред органите на властта извършеното престъпление, наказва се при смекчаващи обстоятелства. (3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 1989 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Информацията, представляваща държавна тайна, се определя със закон.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Цялaтa ни държaвнa cтруктурa e oкупирaнa oт руcкитe \"cпящи клeтки\", eдинcтвeнo гeн. Б. Бoриcoв уcпя дa прoбиe oгрaничeниятa c хитрocт, зaщoтo гo пoдцeнихa интeлeктуaлнo нeгo, a и БЪЛГAРCКИЯТ НAРOД e умeн и мъдър. Ocвeн тoвa, чecтнo кaзaнo имaхмe нeвeрoятeн шaнc c Гoрбaчoв и Eлцин, a мoжe би и Гocпoд e Бългaрин, чe хвaткaтa ce oхлaби и бързo Бългaрия пoe глъткa въздух....Руcия нямa нуждa дa ни " виж още ›› OCВOБOЖДAВA", дocтaтъчнo e дa aктивирa cвoитe "cпящи клeтки". Миниcтър прeдceдaтeл нa БЪЛГAРИЯ в пeриoдa 1950-1956 г. e пoлкoвник oт НКВД c пceвдoним Cпaртaк. Cтaвa въпрoc зa caтрaпa - вълкo чeрвeнкoв. Зa бaй тoшo нe знaм, нo тeзи прeди нeгo, кoмуниcтичecки миниcтър прeдceдaтeли, дo eдин ca oфицeри oт Лубянкa...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  След 1989 г. цялaтa ни държaвнa cтруктурa e oкупирaнa oт американски \"cпящи клeтки\", които на високо ниво ни казват кои са ни приятели , кои са враговете, какво трябва да закрием, какво не трябва да доставим и т.н.Например: спиране на строителството на Южен поток, АЕЦ Белене, Чрез техни "учени" които ни препоръчаха масовата приватизация се разруши икономиката на страната.
  : 1 !
 • ciklop50 1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Самото название русофил = русороб, ги прави повече - национални предатели!
 • ciklop50 1.1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Дъртият Циклоп - психо ИДИОТ ! Дядката Циклоп - доказан темерут, хейтър-помияр .
  : 4 !
 • ciklop50 1.2 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  1.1 Жив ли си още бре лигльо олигофренски!? Вари го печи го, комундела си е смръдливо лайно, откъдето и да го погледнеш!
  : 0 !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...

Последно в Актуално