X
 
 

Арест за бившия главен редактор на "Дума", изглежда е обвинен в шпионаж

30196 8
Арест за бившия главен редактор на "Дума", изглежда е обвинен в шпионаж
Снимка: Getty Images/Guliver
Бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов е бил арестуван в дома си. Това съобщава партийният вестник на БСП, позовавайки се на информация от съпругата му.

Според информацията на вестника, Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Обвинението е по чл. 105 от Наказателния кодекс (НК) и е по дело, образувано на 3 юли тази година. Наказанието, при доказване на вина, е от 5 до 15 години затвор. Има обаче и друг текст, в същия член: "Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта".

Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказва неговата съпруга.

В момента Борисов е секретар на движение "Русофили". Не е ясно дали председателят на движението Николай Малинов също не е арестуван. Той трябваше да гостува с позиция за 9 септември в сутрешния блок на bTV, но така и не се появи. В блока говори само Иван Сотиров, бивш зам.-председател на СДС. Той беше категоричен, че в България няма русофили, а само кремълски слугинаж, описвайки комунистическият режим в България като време на "страшни репресии".

По неофициална информация в офиси на "Русофили" и в дома на Малинов също е имало обиски.

Вестник "Дума" е с нов стар главен редактор

Ивелин Николов отново е главен редактор на вестник "Дума". Йордан Мичев подаде оставка като временно изпълняващ длъжността главен редак...

Пред в. "Дума" зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Помолен да коментира арестуването на секретаря на движението „Русофили“ Юри Борисов, посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров заяви пред журналисти: "Аз не знам кой кого е арестувал, с тази тема не съм запознат. Знам едно, че в наближаващия уикенд, на 14 септември ще се състои 16-я събор на приятелите на Русия в местността "Копринка" в околностите на Казанлък, където се събират десетки хиляди приятели на Русия русофили. Това кого са арестували, може би трябва да се обърнете към прокуратурата".

Юрий Борисов си тръгна от "Дума" още по времето на Михаил Миков. Тогава той декларира, че е освободен, защото "през последните десетина години разминаването между политиките на ръководствата на БСП и ценностите на редовите членове на партията е толкова очевидно, че не намирам за необходимо да формулирам мотиви".

Заглавна снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  След повече от 75 години безнаказано предателство срещу националните интереси на България, и слугинаж на Кремъл, най-после арестуван поне един родоотстъпнически русороб!
 • Поредният исторически цикъл 6.1 Поредният исторически цикъл преди 4 месеца Профил на трол?
  От САЩ са се разсърдили много че в България има все още много русофилски организации и много малко американофилски. Започва гонение на русофилите както по времето на Ст.Стамболов в поредния исторически цикъл.
  : 9 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Долна руссупия.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Мръсна гад безродна рублоедна! Хайде, почнахме ги!!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 3 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
  А льотчика Радев, КОГА???
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Всички суверенни държави имат строги закони, касаещи шпионажа, а наказанието в повечето случаи е тежко.
 • Октомври 1 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Явно инструктажа в Сащ/посолството е бил и с дърпане на уши. Това след като това правителство им даде МРД за стока която И НИКОГА МОЖЕ И ДА НЕ ДОЙДЕ ИЛИ ако дойде ще дойде с 3000 агенти на Цру през 2982г.
 • Октомври - истината 1.1 Октомври - истината преди 4 месеца Профил на трол?
  Дезертьор89, ти къде?!?!
  : 3 !