Арест за бившия главен редактор на "Дума", изглежда е обвинен в шпионаж

33914
Арест за бившия главен редактор на "Дума", изглежда е обвинен в шпионаж
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов е бил арестуван в дома си. Това съобщава партийният вестник на БСП, позовавайки се на информация от съпругата му.

Според информацията на вестника, Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Обвинението е по чл. 105 от Наказателния кодекс (НК) и е по дело, образувано на 3 юли тази година. Наказанието, при доказване на вина, е от 5 до 15 години затвор. Има обаче и друг текст, в същия член: "Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта".

Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказва неговата съпруга.

В момента Борисов е секретар на движение "Русофили". Не е ясно дали председателят на движението Николай Малинов също не е арестуван. Той трябваше да гостува с позиция за 9 септември в сутрешния блок на bTV, но така и не се появи. В блока говори само Иван Сотиров, бивш зам.-председател на СДС. Той беше категоричен, че в България няма русофили, а само кремълски слугинаж, описвайки комунистическият режим в България като време на "страшни репресии".

По неофициална информация в офиси на "Русофили" и в дома на Малинов също е имало обиски.

Вестник "Дума" е с нов стар главен редактор

Ивелин Николов отново е главен редактор на вестник "Дума". Йордан Мичев подаде оставка като временно изпълняващ длъжността главен редак...

Пред в. "Дума" зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Помолен да коментира арестуването на секретаря на движението „Русофили“ Юри Борисов, посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров заяви пред журналисти: "Аз не знам кой кого е арестувал, с тази тема не съм запознат. Знам едно, че в наближаващия уикенд, на 14 септември ще се състои 16-я събор на приятелите на Русия в местността "Копринка" в околностите на Казанлък, където се събират десетки хиляди приятели на Русия русофили. Това кого са арестували, може би трябва да се обърнете към прокуратурата".

Юрий Борисов си тръгна от "Дума" още по времето на Михаил Миков. Тогава той декларира, че е освободен, защото "през последните десетина години разминаването между политиките на ръководствата на БСП и ценностите на редовите членове на партията е толкова очевидно, че не намирам за необходимо да формулирам мотиви".

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика