Кой е проблемът у нас: шпионажът или слугинажът?

5823
Кой е проблемът у нас: шпионажът или слугинажът?
Снимка: БГНЕС

Реален проблем на българското общество е не шпионажът, а слугинажът и токсичната българска обществена и медийна среда, която обслужва властта и се поддържа с нейна помощ. Това мнение изрази пред bTV журналистът от "Капитал" Йово Николов, който от дълго време следи криминалната ситуация и правосъдието в страната ни.

"В момента копаем дъното", коментира Николов в студиото на "120 минути" по повод на скандала с порнографските снимки на приятелката на един от кандидат кметовете на София, публикувани в ПИК, както и случилото се с журналистката Силвия Великова в БНР.

Най-добрият приятел на Решетников в България не видя геополитика в стремежа на руски олигарх да купува ключови български активи

Руското влияние е достатъчно голямо – социологическите изследвания показват, че 75% от българите имат симпатии към Русия. Това за...

"Започваме да виждаме задкулисието, което управлява нашия живот", отбеляза журналистът, но допълни, че това го прави "все по-скептичен и циничен". Тъжно е, че правим гигантски усилия да върнем живота ни в неговата нормалност, смята Николов.

Една от причините да бъде свалена Великова от ефир е критичната ѝ позиция към бъдещия главен прокурор Иван Гешев. Свалянето ѝ е тъпо и е дело на слуги на властта, смята Николов. "Слугите, които обслужват Борисов, си мислят, че правят нещо хубаво, но в крайна сметка и позитивите, и негативите ги обира той", каза журналистът.

"Докато властта позволява да бъде обслужвана от слугинажи, няма да живеем в нормално общество, в което децата ни ще искат да растат и да работят", категоричен е той.

По думите му кафевите медии са легитимирани от управляващите и лидерите в правосъдието, те дават пари и интервюта на тези слуги, вместо да ги бъдат оставят в благото, където им е мястото.

"Ще ми се здравата, етичната журналистика да има превес, но докато прокуратурата обръща внимание на донос за бъдещ преврат, публикуван на подобни места, а не обръща внимание на истински журналистически разследвания, няма как да имам вярата, че обществото ни ще има по-добро бъдеще", обясни Николов.

Нов трус в БНР по случая "Силвия Великова" - оставка на директора на "Хоризонт"

Подадох си оставката пред генералния директор на БНР – дали тя ще бъде приета, не е мое решение. Това заяви все още настоящият ди...

Според него прокуратурата подхожда избирателно към това кои информации от медиите да разследва. "Никой не обръща внимание на много неща, които струват милиарди на държавата и данъкоплатците", посочва Николов.

"Как да има реални въпроси, като махат микрофоните? Те дават пресконференция и казват – тук има един шпионски скандал, но няма да задавате въпроси. Това беше тъпо", категоричен е журналистът.

Според него шпионския скандал е главно за вътрешнополитическа употреба, но обслужва определени кръгове. "Прокуратурата бърка слугинаж и шпионаж - те звучат почти еднакво, но са две различни неща", посочи журналистът от в. "Капитал".  

Според него колко маловажно е това разследване за шпионаж показва реакцията на Русия. "Москва се ядоса много повече на декларацията на МВнР за една изложба, отколкото на това, че са заловени руски шпиони в България", заяви Николов.

"Когато в други държави заловят руски шпиони или дипломати, Москва скача до небето и задължително има реципрочен отговор. България не е гонила руски шпионин от 2001 г. - руски шпиони, облечени като дипломати", подчерта той. 

Десетки журналисти подкрепиха Силвия Великова пред БНР (ВИДЕО)

Десетки журналисти от множество медии в България се събраха пред сградата на Българското национално радио (БНР), за да подкрепят водеща...

Цацаров много внимава с формулировката на разследването и обвиненията, за да не засегне Русия, смята журналистът.

Целта е да се удари Радев, който подписва указа за назначаване на нов главен прокурор, а и да се спечели градската десница, която мрази Русия, в случай на балотаж при местните избори, коментира Николов.

"Става въпрос за една банда, която е ограбила една банка, а след това са се скарали как да разделят парите. Единият отишъл да се оплаква в Москва, а другият е овладял прокуратурата и действа чрез нея", убеден е Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика