X
 
 

Какво купуваме за новите F-16 - зам.-военният министър смята, че е достатъчно

3848 3
Какво купуваме за новите F-16 - зам.-военният министър смята, че е достатъчно
Снимка: Lockheed Martin
Въоръжение, пълно оборудване за поддръжка на изтребителите, цялостно оборудване за пилотите (например нашлемни устройства), тренажори за обучение на пилоти, договор за обучение в САЩ – всичко това е включено в офертата за 8-те изтребителя F-16, която беше одобрена вчера (10 юли) от правителството и трябва тепърва да бъде одобрена от парламента, за да довършим сделката. Това обобщи зам.-военният министър Атанас Запрянов.

Дали обаче това е достатъчно и защо сме намалили ракетите от 12 на 24 и има само 1 резервен двигател на самолет? На този въпрос Запрянов уточни, че още в първоначалното искане на България е бил записан 1 резервен двигател. Той е за 8-те самолета, като имало опит да се договорят 2 без оскъпяване, но не станало. И 1 двигател обаче бил достатъчен, според зам.-военния министър, Що се отнася до ракетите, ставало въпрос само за такива за близък въздушен бой, но имало други компенсации – например повече нашлемни устройства за пилотите. Изрично имало възможност броят на ракетите да бъде увеличен при определени обстоятелства, добави Запрянов, а осигуреното въоръжение позволявало изпълнението на задълженията в Air Policing на нашите военновъздушни сили (ВВС), подчерта той.

Радев: Проектът за нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности

„Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и те...

Получаваме изцяло натовски самолет, пето поколение и с авионика, завърши Запрянов пред Нова телевизия, като намекна ясно, че този F-16 е по-добър от "Грипен".

"Сиромахомилството не е добър начин да се води политика", коментира бившият служебен военен министър Тодор Тагарев, според който досега винаги сме получавали военни подаръци от САЩ и дошло време да си купим нещо. На въпрос колко живот има в МиГ-овете, Тагарев уточни, че според руските специалисти става въпрос за до 2029 година. МиГ-овете дошли с ресурс от 3000 часа и изглежда той не е бил достигнат, но нямало официална информация, защото това са класифицирани данни, а F-16 идвали с 12 000 часа, което ще стигне за 40 години, може би и повече, според бившия военен министър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Освен F-16  трябват и С-400 3 Освен F-16 трябват и С-400 преди 5 месеца Профил на трол?
  Закупуването на F-16 не е достатъчн, трябва да закупим като Турция и руски системи С-400 които предпазват освен от самолети но и от ракети.
 • Освен F-16  трябват и С-400 2 Освен F-16 трябват и С-400 преди 5 месеца Профил на трол?
  Закупуването на F-16 не е достатъчн, трябва да закупим като Турция и руски системи С-400 които предпазват освен от самолети но и от ракети.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ракети винаги могат да се купят допълнително. По важно е оборудването в кабината и на земята да е комплектувано и пилотите да трупат опит и часове. Хубаво е, че провокативните пиратски набези на варяги в нашето небе спряха.