X
 
 

Радев: Проектът за нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности

3869 4
photo of Радев: Проектът за нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности
Снимка: БГНЕС
„Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили.

Държавният глава посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности. Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.

Радев: Купуваме "осакатени" F-16, които не ни вършат работа

Намаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на орязването на способностите на самолета. Това каза президентът Румен Радев,...

Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в тази цена. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.

Машинното гласуване

Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена, подчерта още Румен Радев в отговор на въпрос за намерението на управляващото мнозинство да отмени предвидената в изборното законодателство възможност за машинно гласуване. „Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините“, посочи президентът.

Държавният глава определи като крайно нелепо непрекъснато да се изтъкват като пример други европейски държави и особено Холандия, в които няма машинно гласуване. „Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване“, заяви президентът.

Правителството разреши сделката за F-16, в нея има и предвидени боеприпаси

Очаквано, но вече официално, правителството даде зелена светлина за параметрите на сделката за 8-те изтребителя F-16. Следващата седмиц...

По думите му отмяната на машинното гласуване е удар и по нашите сънародници зад граница, които все повече очакват да бъде чут техният глас, а с този отказ всъщност се отдалечава към хоризонта електронното дистанционно гласуване.

Румен Радев осъди наложилата се практика няколко месеца преди всеки избор да се прави ремонт на изборното законодателство, което „затвърждава убеждението, че това се прави с някаква цел“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен Радев не е ли прочел договора, в който пище за какво оборудване плащаме? Той защо не гласува машинно на последните избори? 3 Анонимен Радев не е ли прочел договора, в който пище за какво оборудване плащаме? Той защо не гласува машинно на последните избори? преди 3 месеца Профил на трол?
  Радев не е ли прочел какво оборудване включва цената на ф16? Не вярвам да не знае като главнокомандуващ. Той защо не гласува машинно на последните избори?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Голямото фатмашко драпане за грипените продължава ! Зер , такъв голям келепир лесно не се отърва ......
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Изборите . Ами за тях се правят всички далавери, с много пари да се купи резултата . От кого ? Ами от този който има пари, много пари от дарения на облагодетелствали се фирми, мутри и мафиоти .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Пъкен бойкот на фалшивите избори...никой да не гласува!
  : 4 !