Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

8514
Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Това, което виждаме е просто 17.5% от избирателите ни са твърдо с нас. Има едни 7%, които се чудят дали да излязат да гласуват. Не защото вярват, че сме ги предали, а защото имаше едни месеци, в които те изпитваха много неприязън да видят избраниците си седнали с ГЕРБ и ДПС. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” (ПП) Кирил Петков в ефира на Нова телевизия, попитан как ще си върнат 200 и 240 000 гласа, които губят според последните социологически проучвания.

Петков им се извини, че не са комуникирали с тях през последните месеци, че не са им обяснили какво се случва. По думите му, това се е случило защото са искали да направят определени реформи. „Ако бяхме казали какво искаме, можехме да не получим подкрепата на ГЕРБ и ДПС“, оправда се той. Или казано по-просто - ПП-ДБ не се хвалили с успехите на кабинета "Денков", защото ГЕРБ и ДПС щели да се ядосат, че губят политическо влияние и да го бламират по-рано.

ОЩЕ: Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

"Не е въпрос на политика, въпрос на сделка е. Знаем много добре за приятелството между ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ имат грехове от миналото и тяхното спокойствие плаши. Докато тази сделка седи там, ние няма какво повече да говорим с ГЕРБ", категоричен беше Петков.

Първото важно нещо според него е да покажат на хората, че са заедно, че са единни. "Стига сме се съобразявали с тях. Крайно време е те да се съобразят с нас. Един приятел ме попита как така Делян Пеевски има такава голяма сила и аз му казах, че причината е, че хората не гласуват. Хората трябва да гласуват и нещата ще бъдат различни. Така няма да се налага да се съобразяваме с тях, а те ще трябва да се съобразяват с нас", каза Петков. Той направи сметка - ако в България се гласувало колкото в Германия, "Пеевски ще е с 18 депутати".

"Много е просто, когато хората останат вкъщи, дават властта на Пеевски", допълни още той.

Още: Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Попитан кой да седне на масата, ако не е Делян Пеевски, той отговори, че въпросът не е ГЕРБ и ДПС да се разкачат, а да няма уговорени конкурси (за регулаторите). "Искаме ненагласени мачове. Ако си първи, отговорността е при теб. Ние поехме отговорността на управлението след 5 пъти избори", заяви той.

По думите му най-важното е готови ли са от ГЕРБ да направят честни конкурси и да няма запазени места за Пеевски. "Ще сложим нашите условия този път. Да видим дали ГЕРБ са готови за реформи, без намесата на ДПС. Ако няма ясна и точна формула как това да се случи, ще бъдем опозиция", категоричен е Петков.

Още: Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Отговорът на ГЕРБ

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира, че ще трябва да се започне разговор, но след изборите. "Много е рано да се говори за това кой трябва да е на масата, кой с кого ще преговаря. Както Борисов каза - "ГЕРБ расте като външния дълг на Асен Василев". ГЕРБ наистина расте, но в крайна сметка хората ще кажат в деня на изборите. Трябва да се гласува с разум, а не с емоции", заяви той.

"След изборите имаме много работа и много задачи", каза Митов. 

Попитан какво отговарят на избирателите си, че са седнали на една маса с ПП-ДБ, Митов заяви, че техните избиратели са национални хора и разбират каква е природата на политиката.

"Те обаче ни питат друго: „Кога ще бъдат завършени магистралите „Хемус“ и „Струма“?. Питат ни за путя Велико Търново – Русе. Наблюдавам в момента свободно падане на ПП-ДБ и не знаем докъде ще падат", коментира още Митов.

Митов призова да се спре с експерименти и да се занимават с управлението на страната.

Още: Как да управляват: Неподписаното засега споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика