Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

17 май 2024, 16:28 часа • 2598 прочитания

Депутатът от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) влязоха в задочен спор и си размениха позиции през медиите.

Предисторията - миналата седмица Ангелов излезе със серия от публикации в официалния си профил в социалните мрежи, насочени срещу дългогодишната здравна репортерка на в. "Капитал" Десислава Николова.

От тях разбираме, че кандидат-депутатът е несъгласен с материали на Николова, потенциално уличаващи го в участие в противоречиви управленски решения. В своите постове бившият министър не предоставя конкретни документални опровержения на журналистическите материали, но ги определя като “фалшиви новини” и се заканва да заведе съдебно дело срещу журналистката. По един от казусите г-н Ангелов посочва за доказателство в подкрепа на думите си прессъобщение на Министерството на здравеопазването, в чието съдържание обаче доказателства липсват. Затова го призоваваме в името на обществения интерес да публикува всички документи, които биха помогнали да се изяснят всички факти и обстоятелства, изнесени в споменатите от него публикации", пишат в своя позиция от АЕЖ.

Още: Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Според тях въпреки че всеки има право да търси правата си и да защитава доброто си име, когато смята, че то е засегнато, съдебните процеси срещу журналисти следва да бъдат крайна мярка, към която би могло да се прибегне единствено след изчерпване на останалите възможности.

"Ето защо АЕЖ се свърза с г-н Ангелов, за да му припомни, че би могъл да поиска право на отговор от медията, а също така и да сезира Комисията за журналистическа етика, ако смята, че правата му са нарушени от медийни публикации. От думите му не стана ясно дали той и юридическият му екип са изчерпали тези възможности да оборят изложената информация, преди да решат да прибегнат до съд, и то в период на предизборна кампания. Въпреки че г-н Ангелов твърди, че делото, което смята да заведе, няма да е “дело шамар”, посочваме, че не ищецът определя кога това е така и кога са налице характеристиките на SLAPP (стратегически дела срещу публичното участие)", казват от журналистическата организация.

Според тях в повечето случаи един политик разполага със значително повече ресурси и това прави участието в процеса на двете страни неравнопоставено. "Делото би могло да има смразяващ ефект не само върху конкретния журналист и медия, а и върху цялата гилдия, която в момента действа в условия на значителни ограничения във връзка с кампанията за национален и евровот".

Още: Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Реакцията

Не закъсня и опровержението през гледната точка на бившият здравен министър. Отново в профила си в социалните мрежи той изтъква: "Забелязвам опит за внушение, че атакувам журналистката от уж авторитетно издание, Десислава Николова. Моята реакция е мотивирана само от едно - да се защитя! Има десетки дописки в това уж авторитетно издание, с един и същ автор, в които е замесвано името ми, без да съм потърсен за коментар и/или позиция. Освен това, публикуваната информация не отговаря на истината. Всеки от Вас може да провери", пише Ангелов.

Той прикачва и откъси от Етичния кодекс на българските медии, в които се цитират принципите на равнопоставеност на двете страни при отразяване на спорове и че ще се публикува ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация.

"Делото, което завеждам няма да е "дело шамар", а дело доказващо как един журналист системно нарушава етичния кодекс на българските медии и дело, в което фактите оборват клеветите", пише още Костадин Ангелов.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес