Колко можем да загубим заради неспазване на правото на ЕС от управлението на Борисов?

10612
Колко можем да загубим заради неспазване на правото на ЕС от управлението на Борисов?
Снимка: Правителствена пресслужба

България е европейски шампион по наказателни процедури в Европейския съюз. Причина за това е управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, коментира в. "Сега".

Данните за наказателните процедури идват от годишния доклад на ЕК за прилагането на европейското право. Оказва се, че през 2020 година България е начело в ЕС по нови наказателни процедури. Само през тази година ЕК завежда 41 нови производства за установяване на нарушение срещу България. А за периода 2016 - 2020 година има цели 78 случая, в които стартирани наказателни процедури срещу България заради неизпълнени задължения не са приключени. Най-много са процедурите за околната среда (18), превозите (14), вътрешния пазар (11). С по 9 процедури са секторите "Енергетика", "Правосъдие" и "Миграция".

България е достигнала връх на наказателните процедури през миналата година

Европейската комисия е открила срещу България миналата година 41 нови наказателни процедури за неспазване или непълно прилагане на зако...

Само за 2020 година, от 41 процедури 10 са били в сектора "Мобилност и транспорт" - любимия на Бойко Борисов. Неговото трето правителство се впусна в тежка битка с Еврокомисията и дори заведе дело срещу нея в Люксембург, за да си извоюва правото да не спазва изцяло Пакета "Мобилност". Но това не направи голямо впечатление в Брюксел, където методично сочеха как България се разминава с европейското законодателство. Четири от процедурите бяха за бавно транспониране на директиви, а шест - за неспазване на регламенти, договори и решения.

На второ място с по 7 наказателни процедури България се изяви в секторите "Околна среда" и "Енергетика". Четири са приключилите наказателни процедури в сектора "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП (малки и средни предприятия)". По три са приключилите наказателни процедури в секторите "Правосъдие, основни права и гражданство", "Здравеопазване и безопасност на храните", "Миграция и вътрешни работи". Отделно има две наказателни процедури за финансова стабилност, а по една процедура заслужиха секторите "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" и "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии".

Пълният трети мандат на Борисов е приключил с общо 136 наказателни процедури. Но Еврокомисията регистрира през 2020 година още 100 нови жалби срещу България и не се знае колко от тях ще предизвикат наказателни процедури, както и колко от тези процедури ще свършат в Европейския съд.

Веднага след България през 2020 година е Румъния - с 40 наказателни процедури. Само че северните ни съседи са с три пъти по-голяма територия от нас и с три пъти по-голямо население.

Европейският съд ще съди България заради Търговския регистър

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз затова, че не е свързала Търговския си регистър със системата на ЕС за т...

Всъщност, Великобритания е по-напред от България и Румъния през 2020 година, с 62 наказателни процедури, но Обединеното кралство е по-особен случай - заради Брекзит Лондон почна да не се съобразява с европейското право. Така и в абсолютни числа, и в относителни спрямо своето население България заслужи "привилегията" да стане след време най-чест клиент на Съда на ЕС в Люксембург. Разбира се, за да стане това, трябва да се мине през цялата наказателна процедура - първо ЕК иска мотивирано становище от съответната страна-членка, ако не получи задоволителен отговор, отново иска обяснение и ако пак то не е задоволително, следва дело в съда. Стигне ли се дотам обаче, загубата за провинилата се страна-членка е почти сигурна.

Последствия

Стартираните 41 процедури могат да прераснат в съдебни дела, ако държавата не даде доказателства за национални поправителни мерки. Практиката предвижда, че след потвърждаване на нарушението от Съда на ЕС започва да тече нов срок за изпълнение и ако той също не бъде спазен, съдът се събира, за да определи финансовата санкция. Обикновено тя включва първоначална еднократна наказателна сума, към която се добавя ежедневна сума до окончателно изпълнение на първото съдебно решение. България беше наказана през 2019 г. със 77 млн. евро заради произвол в сектора "Енергетика". В очакване е да научи санкцията си и за неспазване на европейските директиви за безопасност на железопътния транспорт по дело, което приключи на 28 май 2020 г. Засега тя се отърва само с плащане на разходите по делото в Люксембург, но ако Еврокомисията реши, че въпреки решението на съда не са отстранени забелязаните нередности, ще има право да заведе второ дело за налагане на по-сериозна финансова санкция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика