Плевнелиев: Със Захариева реформата ще продължи на висока скорост

4226
Плевнелиев: Със Захариева реформата ще продължи на висока скорост
Снимка: БГНЕС

Според президента Росен Плевнелиев номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието на България е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие.

"Чрез диалог, национално отговорен подход, институционално сътрудничества на всички - от президента през Министерския съвет до парламента и съдебната власт, само по този начин може да се гарантира продължаването на реформата в сектор правосъдие", каза в Смолян президентът.

Христо Иванов: Борисов се намеси с коментар в избора на председател на САС

Предизвиква голямо безпокойство фактът, че САС - този изключително важен съд, за пореден път остава без ръководство. Това каза пред жур...

"Да, свидетели сме на конституционни промени. Те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Предстои въвеждането на Закона за съдебната власт и на процесуалните закони, които са не по-малко, да не кажа по-важни, за съдебната реформа в България. Сигурен съм, че с качествата, които госпожа Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България. Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем. Правната несигурност е предпоставка за бедност", заяви президентът.

Плевнелиев допълни, че е съгласен и с друга оценка на Екатерина Захариева - че трябват последователни усилия.

"Има стратегия, която беше подкрепена в Народното събрание. Сега има и конституционни промени, които са факт. Продължаваме последователно напред със Закона за съдебната власт, с процесуалните закони. Ако трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап", заяви Плевнелиев.

Държавният глава допълни, че трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има много силно международно отношение.

Зеленогорски: Искаме гаранции от Захариева за реформи до 6 месеца

Надявам се новият министър на правосъдието да ни даде гаранции, че в 6-месечен период ще направи необходимото за промените в Закона за ...

"България не е сама в своите усилия да реформира българското правосъдие. Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, заедно с държавите наши партньори ще постигнем това правосъдие което искаме. Госпожа Захариева има висока международна репутация, тя може да помогне за това. Днес българския народ е жаден за справедливост. 94 процента от българските граждани очакват справедливост, те не се доверяват на системата на правораздаване", допълни Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика