Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

7272
Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ
Снимка: БГНЕС

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България, са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия.

Така коментира ситуацията Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд (АКФ) в интервю пред БНР.

"Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този дълъг период миролюбиво стиковане и залепване с Пеевски, в момента, в който той стана №1, тяхната податливост да приемат всичко, което казва Борисов, за вярно, ще им коства много", предрече журналистът.

Неговата прогноза за резултатите от изборите е, че избирателната активност ще е малко по-висока от очакваната, но няма да настъпят такива електорални промен и размествания, които да дадат на хората, които искат, честно и почтено да въстановят държавността и да започнат да мачкат задкулисието силно.

Още: Нотариуса, Еврото и "вълшебното килимче": Как брокери на влияние диктуват на разследващите?

"Изненадата ще е какви ресурси ще използва и включи г-н Делян Славчев Пеевски, за да достигне заветните 100 000 гласа в Турция и съответно в Европа, там има потенциал", прогнозира Станкушев.

Висящите съдебни истории

Шефът на АКФ коментира разкритията им за работата на прокуратурата и мълчанието й, както и докъде стигна парламентарната комисия Мартин Божанов по прякор "Нотариуса" и предупреди, че ще бъде обран с автоцензура, защото едни хора "са обидчиви".

"Тези хора, както и ръководителят на СГП Илияна Кирилова, не са си направили изводи, никакви полезни изводи, не само от Антикорупционния фонд, но и от други разследващи журналисти, от медии и НПО-та, които искаха тази съдебна реформа", коментира Бойко Станкушев.

Илиана Кирилова. Снимка: БГНЕС

Според него когато много хора и медии разбраха, че нещата са доста мътни и кървави години наред, се е положило началото на някакъв диалог.

"Изслушванията в парламентарната комисия с председател Никола Минчев започна с Антикорупционния фонд. От всички изслушвания това, в което ние участвахме, 3,30 часа, беше най полезно. Защото никой не ограничи фактологията, която насипахме там", подчерта той.

Според журналиста "чисто политически всичко, което се вади и доказва, обслужва само едната страна – фактология, кой с кого се снимал".

"Съмнявам се дали и изобщо нещо ще докажат", призна Станкушев.

Кой къде влияе?

Той обясни, че в картината като цяло става дума за "изключително влияние на стари политически кланове, обвързани с големи корпорации с големи икономически интереси". И още:

"Защото политиците не могат да стигнат висотата, ако не бъдат избрани. Селекцията на политици става със зависимости, уговорки, пари и това си върви още отпреди падането на Тодор Живков. Нещата са добре конструирани, за да защитават икономическите интереси на хора, били фактори в миналото. Става дума за планини от пари и страхотни зависимости", убеден е директорът на Антикорупционния фонд.

Още: Янкулов: Разобличаването на анонимни свидетели по телевизията е фарс, темата с "Нотариуса" приключи

"Още при Пепи Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса има фактология, която се доказва с разпитвани свидетели. Нещата са документирани и нищо не е предприето. Защото, където е имало съвестни служители, на средни и ниски нива в службите, не им е разрешено докладите и преписките им отидат по-нагоре. Нито КПКОНПИ, нито прокуратура се занимават. Търсели са, където има опасност да избие информация, успешно са потискали, за да не се накърни интересът на това задкулисие. Не говоря, че Борисов и Пеевски са най-важните. Те самите са инструменти на други по-големи интереси. Не се сещам КПКОНПИ да е направила нещо полезно в последните 5 – 6 години", коментира Бойко Станкушев.

И.д. главният прокурор Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

За пример посочи, че службите са знаели до час и минута за една дама, собственик на банка, която в куфарче е носила 1 млн. лв. на Мартин Божанов и той ги е взел: "Всичко е описано, кога са минали ГКПП, номерата на колите, къде са отишли, до час и минута е описано".

И заяви, че политически компромиси са се правили винаги и "ми стана неприятно, когато по наивен начин се правят", визирайки сглобката.

"Говорим за ерозия на елитите в България, ако това са елити. Прокуратурата винаги е била част от предизборната кампания", сподели директорът на Антикорупционния фонд.

Митници, арести, пудели

Той коментира ареста на Петя Банкова и разследванията на прокуратурата:

"Битката за контролата на митниците и лабораторията на Капитан Андреево е откакто е започнало новото летоброене. От 1989 г. винаги е имало контрол, през доверени хора, престъпни типове с мрежи и в синергия с политически фактори. Единствено съжалявам, че предишния ден, преди ареста на Банкова, тя ми се обади и искаше лична среща. Поради здравословни проблеми, а и не бях в София, не можах да откликна."

Според него няма да се докажат престъпления и нищо няма да излезе от ареста на Банкова и снимките на Живко Коцев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика