X
 
 

Протест с искане на оставката на Данаил Кирилов - заради ЧСИ

1596 0
Протест с искане на оставката на Данаил Кирилов - заради ЧСИ
Снимка: БГНЕС
На 24 февруари, от 14:30 часа пред сградата на правосъдното министерство на ул. "Славянска" 1 в София ще се проведе протест с искане за оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и заместника му Деислава Ахладова.

Протестът се организира от сдружение "Солидарност", което обединява "потърпевшите от частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и съдебната система". Той ще съвпадне с посещение на мисия от евродепутати именно заради практическата ситуация с правомищията на ЧСИ.

Потърпевш от ЧСИ и ЕРП: Живеем в мъгла - плащаме, без да знаем за какво

Юрисконсулт от община Варна и частен съдебен изпълнител с район на действие Варна блокирали незаконно банковата сметка на софийска фирм...

Протестиращите са уверени, че Кирилов и Ахладова са "очевидно неспособни" и нямат желание да решат проблема с ЧСИ. "Многократно сме сигнализирали министъра за съществуващата незаконна практика на съдилищата в страната да не издават валидни, мотивирани съдебни актове в Заповедното производство, частните съдебни изпълнители да действат без възлагане и без връчване на длъжниците, без да разясняват правата им и без контрол от съда. На практика уреденият по този начин модел на заповедното производство в България отнема правото на защита на потребителите и действа в пряк интерес на монополисти, банки, ЧСИ и колекторски фирми, грубо погазвайки по този начин Конституцията, Правото на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС", казват организаторите.

От "Солидарност" твърдят, че Кирилов не предприема действия, макар да има стартирана наказателна процедура срещу България.

"Приканваме и други граждански организации да ни подкрепят в нашите искания по тези проблеми, които засягат правата и съдбите на стотици хилияди български граждани", казват още организаторите.

Actualno.com

Етикети: