Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

3760
Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Чистките в министерствата и рокадите на постовете от страна на служебното правителство на Димитър Главчев продължават.

Само за седмица кабинетът се разправи с редица кадри, свързани с "Продължаваме промяната - Демократична България" в министерства и дирекции, а днес със заповед на премиерът са назначени още 9 заместник-министри и са освободени част от досегашните.

Сред имената на новите заместници обаче прави впечатление това на бившият министър на електронното управление Александър Йоловски, който само преди седмица предаде поста на своя заместник Валентин Мундров, то сега Йоловски ще се завърне като заместник-министър вече в служебния кабинет.

Още: "Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

От правителствената пресслужба представят Йоловски като експерт с дългогодишен опит в стратегическото планиране, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление в държавната администрация. 

Йоловски е едно от най-скандалните имена от предишното управление на кабинета "Денков". Снимка: БГНЕС

Още: Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Рокадите в отбраната

В Министерството на отбраната новите зам.-министри са Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен Станимир Георгиев.

Радостин Илиев е български офицер и бригаден генерал. До този момент той е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната. В периода януари 2019 г. – юни 2023 г. е бил директор на дирекция „Отбранителна политика“ в ресорното министерство. Преди това е бил директор на Щаба на отбраната, както и заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел. 

Иван Пейков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е дългогодишен служител на Министерството на отбраната - работил е като експерт в отдел „Международни договори“, дирекция „Политиката по въоръженията“, бил е заместник главен инспектор. 

Още: Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция „Обществени поръчки в отбраната“ в Министерството на отбраната. Преди това е работила като експерт във ведомството. Била е също експерт в политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където е отговаряла за големи международни проекти.

Социална политика

Със заповед на министър-председателя на длъжността заместник-министър на труда и социалната политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. От същия пост е освободена Елка Налбантова.

Лазар Лазаров е магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (сега Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд“. От август 2022 до юни 2023 г. е бил служебен заместник министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика.

Лазар Лазаров е бивш служебен министър на президента Румен Радев. Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Наталия Ефремова е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и притежава магистърска степен по икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В Министерството на труда и социалната политика заема длъжността заместник главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми“ от 2009 г. до 2012 г., след което от 2016 г. е главен директор на същата дирекция. От август 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-министър на труда и социалната политика, а от юни 2023 г. отново заема поста заместник главен директор ГД „Европейски фондове, международни проекти и програми“.

Още: Чистката продължава: Кабинетът уволни и зам.-шеф на ДАНС, свързан с ПП-ДБ (СНИМКА)

Младежта и спорта и МРРБ

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта. От тази длъжност са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева.

Стоян Андонов е магистър в НСА „Васил Левски“. От 1993 до 2006 г е директор на дирекция „Водноспасителна служба“ в Български Червен кръст. От 2018 г. до 2021 г. е бил заместник-министър на младежта и спорта.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Тя е магистър по право в Нов български университет. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Обществени поръчки“ в МРРБ. От 2020 до 2021 г. е била заместник-председател на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. От 2012 г. до 2017 г. е държавен експерт в ГД ОПОС в МОСВ. Преди това е работила в Комисията за защита на конкуренцията.

Още: Новият министър на ел. управлението с първи гръмки обещания за машините за изборите 2 в 1

Снимка: БГНЕС

Правосъдни реформи, но засега само в министрите

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правосъдието. Цанева е магистър по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Кариерата й започва в ОСС гр. Плевен като помощник следовател. От 2000 г. до 2006 г е адвокат. От 2006 г. до 2010 г. е съдия последователно в Районен и Окръжен съд в Плевен. След това за една година работи като съдия в Софийски градски съд, а след това е командирована във Върховен Административен съд – София. От 2012 г до момента е съдия във ВАС. От 2018 г до момента е председател на VIII отделение на ВАС.

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста на заместник-министър на здравеопазването. С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.

Още: Правителството с още рокади: Известни лица си отиват от здравното министерство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика