Стефан Янев тръгна из страната и почна да говори против бившите си политически колеги

16624
Стефан Янев тръгна из страната и почна да говори против бившите си политически колеги
Снимка: Анита Чолакова

Управляващите - и парламентарното мнозинство, и изпълнителната власт, до голяма степен не разбират начина на функциониране на държавата. Не разбират институционалните връзки, които съществуват между отделните елементи на тази система. Това, което виждам като техни решения, е общо взето хаос и непоследователност, заяви пред медиите в Смолян ген. Стефан Янев – бивш служебен премиер и лидер на новата политическа структура "Български възход".

Той е категоричен, че "Промяната" не е към подобряване.

"Напротив - не само, че не се утвърждава институционалният подход при решаване на проблемите, а проблемът се задълбочава. Дори се правят опити да се разрушават определени системи, които са съществували - дали са работили добре или зле, от всички нас, българските граждани, зависи да ги направим работещи по по-добър начин и в обществен интерес", посочи Янев.

Неговата първа среща с потенциални избиратели извън столицата бе в Смолян. Състоя се в Родопския драматичен театър и премина при особен интерес.

Пред участниците в нея той каза, че с новата партия се опитват да направят нещо добро „за нашето общо добро – общо и утре“.

„Искаме да го направим по най-добрия начин така, че България да благоденства, като се стремим да правим възможно най-доброто както за нашето общо българско, така и в съюзите, в които членуваме, да градим държавата си и да вървим напред“, каза още той. 

Янев подчерта, се една от целите им е да променят връзката между партията и гражданите, гражданското общество.

"Едно нещата, за които ще ви помоля да ни посъветвате, е как да останем в постоянна връзка с вас, за да знаем какви са вашите проблеми, вашите желания за развитие на страната. И, съчетавайки ги с други региони, да намерим кое е важното за държавата, за конкретния регион какво е най-добре да се направи, кои идеи е най-добре да бъдат реализирани", допълни новият политически лидер.

По думите му всяко поколение е задължено да остави държавата си в по-добро състояние на следващото и трябва да сме готови да я защитаваме и надграждаме, "за да можем с леко сърце да погледнем децата си в очите".

С изказване се включи кметът на рудоземското село Чепинци Мустафа Брахимбашев (местна коалиция ЗНС, БСП). Той възнегодува, че селските кметове нямат собствен бюджет, нарече себе си "единственият неправоверен кмет в Рудоземско“. Той посъветва Янев да не се коалират в бъдеще с ДПС.

Новият политик му отвърна, че е рано да се говори за коалиране. 

"Говорейки за нов партиен субект, който в момента се изгражда, от първия ден да започнем да говорим за коалиции е несериозно. Казали сме някои принципи до момента, че коалирането ще става само на ясни принципи и правила. И то не преди изборите, а след тях, според необходимостта и обществения интерес. Ако е в обществен интерес за определена цел, коалиране може да има най-разнообразно с всякакви субекти, но предвид факта, че споменахте една конкретна партия, не искам да я коментирам, защото не сме в ситуацията да правим партийна пропаганда, а да търсим логиката на нещата, как те да се развиват в правилна посока в обществения интерес, не на определени групи и партии, които парцелират, феодализират и не знам какви по-меки думи да използваме. Но меките думи свършиха, защото ножът е опрял в кокала, всички ние сме потърпевши в момента, със струпване на кризи и няма някой, когото да изключим, всички сме потърпевши“, каза ген. Янев.

Според него въпросът в момента е дали политическите решения, които се взимат в момента, правят живота ни по-лесен, ставаме ли с по-големи възможности да решаваме ежедневните си проблеми и нужди, или е обратното.

„По-скоро вървим към обратното. И въпросът е, след като ставаме по-бедни и по-болни, накъде вървим!? Не е ли време да променим тази посока. Какъв е начинът - затова сме тук, да чуем вашите идеи“, обобщи той.

После, в изявление пред медиите, Янев каза, че стратегическият избор за България да е част от ЕС и НАТО е факт.

„Оттук-нататък нашата задача като общество и политически партии е как да намерим възможният смислен подход от това членство, така че българските национални интереси да бъдат защитени по най-добър начин. По отношение на сигурността означава ние да инвестираме по-малко за собствената си сигурност, защото разчитаме на колективната система за сигурност. А по отношение на Европейския съюз – защитаване на българския интерес при подготовка на различните регламенти и директиви, които приема Съюза със съгласие, защото ние сме част от този съюз. Ние участваме в тези решения, не сме някакво странично тяло, сякаш сме обект, който ЕС с неговата субектност решава и прехвърля към нас. Напротив, тези решения са и наши“, посочи още Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика