Пенчо Милков: Критикуващите нека дадат и предложение къде Община Русе да прибира близо 4000 камиона всеки ден

4474
Пенчо Милков: Критикуващите нека дадат и предложение къде Община Русе да прибира близо 4000 камиона всеки ден
Снимка: община Русе

Кметът на Община Русе пред Actualno.com за:

  • предизвикателствата пред местната власт през последните 3 години
  • мащабните ремонти в междублоковите пространства и парковете на града
  • строителството на два буферни паркинга върху общински терени

Г-н Милков, как се справя Общината при липса на приет държавен бюджет? Има ли риск от отлагане на важни за хората проекти или други трудности, които изпитвате?

През целия ми мандат с екипа ми бяхме принудени да се справяме с непредвидени ситуации. Световна пандемия, война, безкомпромисна инфлация и политическа нестабилност, която хората понякога не осъзнават, но носи трудности за всяка община.

Общинският бюджет, който предвиждаме за тази година, е от 215 млн. лв., но няма как да го приемем без парламент и гласуване на държавния. Надяваме се това да се случи през юни, а дотогава правим необходимите процедури. На предстоящата сесия на Общинския съвет подготвяме разчет за разплащанията до приемането на официалния бюджет. Това е прецедент за администрацията.

Въпреки това ситуацията не ме притеснява, защото забавяне имаше и през миналата година, и все пак успяхме да изпълним много голяма част от приходите и капиталовата програма, които бяхме заложили. Няма да има отлагане на важни за хората проекти. Вече сме определили ясно какво и как искаме да изпълним.

В такъв случай какви ще бъдат големите обекти за следващите месеци?

Със сигурност подобряване на средата. Не съм привърженик на принципа, че трябва да чакаме огромни европейски проекти, за да се грижим за града и малките населени места, както бе практиката в Русе в миналото. Още от миналата година със спестените средства от отчисленията за отпадъци започнахме мащабно да асфалтираме в най-старите квартали на града. Средата беше потресаваща, хората не бяха виждали да се ремонтира от години. Така постепенно до края на годината успяхме да благоустроим блоковите пространства на повече от 60 блока. Сега продължаваме в следващите квартали, стъпка по стъпка. Няма да спрем.

Започнахме и ремонти в двата ни парка. Там положението също бе трагично. Стартираме с основните алеи, а общинското ни предприятие изгражда и осветление там, където нямаше.

За един голям и ключов град като Русе е особено важно да си взаимодействаме и с държавата, и се радвам, че след наше кандидатстване успяхме да получим 3,2 млн. лв. за основен ремонт на ключовите улици „Плиска“, „Доростол“, „Солун“ и „Тулча“, по които ежедневно преминават хиляди русенци. За някои от тях вече имаме избрани изпълнители и дейностите ще започнат всеки момент.

Осигуряваме и кредитно финансиране от 12 млн. лв., за да ремонтираме над 28 обекта в критично състояние в целия град, на които не е извършван основен ремонт през последните години. Предвиждаме Общината да не плаща задължения в рамките на 2-годишен гратисен период. В същото време средствата ще могат бързо да се вложат, преди да се обезценят от инфлацията, и ремонтите да се извършат в рамките на 24 месеца.

Друг приоритет е строежът на нова детска градина, който вече тече, а в Парка предстои да се изградят очакваните скейт площадка и плувен комплекс.

Работим и за разрешаването на още един много важен за русенци въпрос – този с тапите от тирове. Избрахме изпълнители за строителството на два тир паркинга върху общински терени, с което от една страна се надяваме да се подобри безопасността и придвижването на хората, а от друга - градът ни най-накрая да започне да печели от кръстопътното си местоположение.

Споменахте тир паркинга, а темата за строителството му разбуни духовете последно време. Докъде стигна процедурата с изграждането? Има ли някакви спънки? Ще могат ли скоро русенци да се движат без притеснения?

Паркингите всъщност са два и стигнахме до тяхното изграждане по доста труден път. Никога не съм си мислел, когато бях кандидат, че ще ми се наложи да решавам държавни и международни въпроси от такъв характер, защото при встъпването ми в длъжност ни уверяваха, че магистралата Русе-Велико Търново всеки момент започва да се строи. Но когато започнах да работя, установих, че задръстванията на бул. „България“ и по пътя за Мартен и Сандрово и икономическите зони (Индустриален парк, Тегра, Източна промишлена зона) водят не само до трудности за живеещите и работещи в тези места, но и до нетърпим начин на живот и дори смъртни случаи.

Когато в един делничен ден ми се наложи да прекратя оперативка и да отида на булеварда, където бяха разпилени хора след катастрофа с тир, реших, че това не може да продължава и независимо какви са нашите сили, общината трябва да се справи с този въпрос.

Намерихме имот и започнахме да търсим възможност правителството да ни отпусне средства, за да изградим ние паркинг. Моята теза, която след това беше подхваната от много политици, беше, че общината трябва да получава част от таксите на Дунав мост и с тези пари да реши проблемите, които тировете създават на наша територия.

Първото служебно правителство на Янев ни отпусна средства, но те бяха в размер на 3 млн. лв. и позволяваха изграждането на по-малък паркинг от необходимото. Направихме задание, пуснахме обществена поръчка, избрахме изпълнител и очакваме скоро да започне да се строи, но той е само за около 70 камиона.

Успоредно с това като кмет имах за задача да взема решение как да махна тировете от пътя, които увреждат здравето на хората с газовете си, блокират движението и хората не знаят кой как ще стигне на работа, на училище, до болница.

Търсейки начин, видяхме възможност да предоставим имота, като запазим собствеността и дадем възможност на частна фирма да строи. В резултат на всички проучвания, които екипът ни направи за такива паркинги в Европа, направихме технически изисквания и търсихме кандидат с публична процедура. Тя бе одобрена и от общинските съветници. Изпълнителят е кандидатствал в публична конкурентна процедура, спечелил е правото на строеж, което е възмездно и срочно, и след 30 години всичко построено става собственост на общината. Още при подписване на договора фирмата изплати 1 млн. лв. на русенци и се задължи ежегодно да плаща към бюджета по 600 хил. лв.

Имотът е наша собственост, не е прехърлян в чужди ръце, учредено е единствено право на строеж. Мисля, че това е най-добрият вариант, защото от една страна русенци ще получават доходи от потока от тировете в годините напред, а от друга – те ще са на регулирано място и няма да създават неуредици в градската среда.

Всеки, който може да реши въпроса, е имал десетки години възможност да го направи. Това е начинът, който съм избрал, и считам, че той защитава максимално интереса на хората, за които продължавам да се грижа. Ако някой критикува, то той трябва да даде и предложение къде общината може да прибере между 2-4 хил. камиона всеки ден.

В случай, че има нарушение на закона напред във времето, винаги договорът може да бъде прекратен, защото ние продължаваме да сме собствениците на терена.

Има ли нещо, за което мандатът няма да Ви стигне и все още не е постигнато?

В две насоки считам, че този първи мандат не ми стигна, и смятам решително да продължа работата си. Първата насока е материалната –  Русе има нужда от рязко и видимо догонване спрямо много други български градове в градската и микроградската среда. Въпреки първите 2 години от управлението, белязани от ковид криза, намалени приходи и съпътстващи трудности, сега в последните две години започнахме мащабни строителни дейности за микроградската среда. Считам, че дължим това на хората. Градът трябва да е уютен и приятен за живеене там, където живеят хората, не само в мега конструкциите в главите на някои хора. Затова продължаваме с догонващо темпо да се борим с разрухата, която е допусната в годините.

Другото нещо, за което винаги говоря, мотивира ме да бъда и кандидат за кмет, и в което силно вярвам, е, че кметът дължи не само резултати в материалната сфера, но и в духовната. В това дали прави обществото по-единно, по-спокойно, по-неагресивно, по-сплотено и готово за общи действия. Градовете са красиви и силни, само ако обществата вътре в тях са единни и загрижени. Моята работа ще продължи в това да не деля хората, да ги правя единно общество, да се отнасям еднакво и справедливо с всеки, независимо от партии и други разделителни линии, които ни поставят. Мисля, че това в един средносрочен план ще доведе Русе отново да е за пример като град на толерантност и наистина свободен дух, а не да пишем по гербовете си „Град на свободния дух“, докато в действителност мачкаме всички инакомислещи, което заварих.

============================================================

Пенчо Милков е роден през 1978 г. Завършил е Юридическия факултет на Русенския университет. От 2013 г. е доктор по право. Работил е като адвокат по гражданско, търговско и административно право.  От 2011 г. до 2017 г. е общински съветник в Общински съвет - Русе. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става и магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г.С.Раковски“ в София. На парламентарните избори същата година Пенчо Милков е избран за народен представител от Русе в 44-то НС. Бил е член на постоянните комисии по правни въпроси и по вътрешна сигурност и обществен ред. Съвносител на 25 законопроекта и един от най-активните народни представители по брой изказвания, заявени позиции и въпроси към министри. На 3 ноември 2019 г. е избран за кмет на Община Русе. В края на 2022 г. Пенчо Милков зае първо място в класацията "Индекс на местната система за почтеност" на световната коалиция за борба с корупцията „Прозрачност без граници“ във връзка с редовната му отчетност и създаването на все повече канали за комуникация между общината и гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com