Маите разкриват тайните си: Датите им са в бъдещето

50750
Маите разкриват тайните си: Датите им са в бъдещето
Нови разкопки показват тайните на календара на маите, невиждани досега рисунки на черни фигури и редица мистериозни символи

Огромният град в дебрите на съвременна Гватемала, построен от древната цивилизация, най-накрая започва да дава обяснения за културата и тайните на маите.

Първите археологически разкопки в комплекса на Улцън в гватемалския регион Петен, откриват структурата на работното пространство на градски писар. Стените на пространството са забележително украсени с уникални и невиждани досега картини, изобразяващи подредени в права линия черни фигури, а около тях безброй номера и тайни изчисления, свързани с легендарния календар на маите.

Финансираните от National Geographic разкопки вече дават по-ясна представа за заложения смисъл в майските рисунки. Едната стена на откритото помещение, смятано още за част от постройка, е покрита с няколко милиметра дебели черно-червени глифове. Подобни находки не са откривани досега, което прави тези рисунки уникални, смятат  археолозите.

Според специалистите тук можем да говорим за измерени от маите календарни цикли, които обхващат церемониален календар - 260 дни, слънчев календар - 365 дни, дневен цикъл на планетата Венера - 584 дни, и дневен цикъл на планетата Марс - 780 дни.

На северната стена на предполагаемата постройка се забелязват четири дълги числа, които се смята, че се отнасят до календарните изчисления на маите за Луната, Слънцето и двете планети Марс и Венера. Според археолозите, откритите дати могат да се простират в бъдещто -  около 7000 години напред, но техниката, приложена тук, може да спомогне да бъдат изчислени всички намерени досега данни за определяните от маите времеви цикли.

Археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет в САЩ, който ръководи проучването и извършваните изкопни работи, споделя: "За първи път ще видим какво може би означават реалните майски  записи, оставени и съхранени благодарение на техните писари, чиято работа е била да бъдат официален пазач на тайните на древната цивилизация. Това, на което се натъкваме, е толкова важно за света, колкото теорията за Големия взрив. Маите сякаш са използвали стенното покритие като своеобразна черна дъска, на която са изчислявали своите математически въпроси”.

Учените споделят още, че въпреки общоприетото схващане за края на света през 2012 г., календарът на маите не дава подобни данни. Антъни Авени, професор по астрономия и антропология в университета в Колгейт, заявява:  „За да разберем реалния заложен смисъл, трябва да си представим одометъра на кола и преобръщане от 120000 на 130000. При колата това означава стъпка към моргата, но при маите това е просто ново начало”.

Суша унищожила цивилизацията на маите

Сравнително лека суша най-вероятно е била достатъчна, за да сложи край на класическата цивилизация на маите, процъфтяваща до 950 годи...

Комплексът на Улцън в гватемалския регион Петен е открит за първи път преди около век от обикновени гватемалски работници. Намерените тогава, през 1920 г., скални рисунки от археологическия екип на Силванос Морли дават и името на комплекса „Улцън”, което преведено означава „камък на края”. Все още обаче, век след откритието му, комплексът крие в недрата си хиляди неразкопани тайни. Едно обаче е сигурно и това е времето на построяването на комплекса, като се смята, че строителството в Улцън започва І век пр. н. ера. Смята се, че Улцън просъществува до класическия период на маите, за което подсказва и намерената изсечена статуя-паметник, датираща от 890г.

Проф. Сатурно споделя: „Странно е, че в Улцън са запазени почти непокътнати всички намерени  находки на майското изкуство, а също така  и данни за условията на труд в древната цивилизация, особено когато някои са открити на само метър под земната повърхност”.

Проф. Авени добавя: „Най-интересното е, че древната цивилизация на Маите ще се окаже права за изчисленията и наблюденията си, свързани с определянето на времето, с които си е служила умело хиляди години преди тези данни да бъдат записани в Кодексите и да станат общоприети и общовалидни”.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com