Намериха тленните останки на крал Ричард III

22833
Намериха тленните останки на крал Ричард III

Скелетът, заровен преди няколко месеца под паркинг в Лестър, наистина е на крал Ричард III, съобщиха експертите от университета в града, цитирани от БГНЕС. С това се слага край на петвековната мистерия за това къде се намират тленните му останки.

Въз основа на ДНК анализи "заключението на университета в Лестър е, че без всякакво съмнение ексхумираното тяло през септември 2012 г. наистина е на Ричард III, последния крал от рода Плантагенет в Англия", заяви ръководителят на археологическите разкопки Ричард Бъкли.

Ексхумираха тленните останки на Арафат

Тленните останки на историческия палестински лидер Ясер Арафат, който почина през 2004 г., бяха ексхумирани в Рамала (Западен бряг) и...

Тленните останки на суверена ще бъдат заровени в катедралата на града, съобщи университетът, макар преди време да се споменаваха други две места - катедралата в Йорк и Уестминстърското абатство в Лондон.

Досега се знаеше, че монархът със злокобна репутация е загинал през 1485 г. с оръжие в ръка в битката при Босуърт, близо до Лестър (Централна Англия). Със смъртта му се слага край на т. нар. "Война на розите". Но тленните му останки така и не бяха открити. Според някои писмени сведения кралят почивал във францискански параклис, сринат със земята през 16-ти век. Според други слухове тялото му било хвърлено в река.

В края на август експерти от археологическия факултет на университета в Лестър предприеха разкопки под макадама на паркинг в центъра на града. В началото на септември те откриха добре запазен труп на мъж със смущаващи белези - деформиран гръбначен стълб и рани от смъртоносни пробождания на бойното поле. Учените се надяват, че откритието ще хвърли нова светлина върху двете години на Ричард III на трона.

Редактор: Пламен Георгиев

Секс със скелет – 2 години затвор

Две години затвор за нарушаване покоя на починалия, заплашват шведка, правила секс с човешки скелет. Полицията установила нарушителка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com