Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

8563
Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета
Снимка: Pixabay

Може - или не - да има причина за безпокойство, ако вашите млади овощни дървета растат бавно и дават плодове. Зависи какъв вид дърво сте засадили в градината и преди колко време сте го направили. За да получите плодове по-бързо, трябва да засадите бързо растящи овощни дървета. Тази статия ще ви предостави повече информация за такъв тип овощни дървета.

Още: Основни стъпки за планиране на овощна градина

Колко време отнема дърветата да дадат плод?

Ако наскоро сте засадили плодно дърво във вашия двор, ще се радвате да чуете, че вашето дърво може да започне да цъфти по-бързо от другите видове ландшафтни дървета. Ябълковото дърво, например, е едно от овощните дървета, които растат бързо. Може да започне да цъфти само след няколко години.

Овощните дървета, закупени от градински център или разсадник, често цъфтят най-бързо, тъй като обикновено са на няколко години и са разклонени. Това означава, че те са готови да разширят своите корени и да се установят. Повечето овощни дървета цъфтят и плододават, докато се установи кореновата им система. Азиатските круши и ябълки обикновено дават най-бързо плодове, като често цъфтят през втората или третата година след засаждането.

Най-бързо растящите овощни дървета

Хората често се питат: Кое е най-бързо растящото овощно дърво? Но когато се питат кои овощни дървета растат най-бързо, те обикновено не говорят за това кои дървета ще достигнат първи 3 метра. По-скоро собствениците на жилища и градинарите са загрижени за това колко бързо новото им дърво ще даде плодове. Това варира доста в зависимост от вида и обстоятелствата, но ябълките, крушите, азиатските круши и вишните често се изброяват в категорията „най-бързо производство“.

Никога не забравяйте, че повечето овощни дървета - включително ябълките - не се самоопрашват и няма да дават плодове, освен ако няма друго подобно дърво в двора или поне в района. Двете дървета от различни сортове също ще трябва да цъфтят по едно и също време, за да бъдат съвместими.

Размерът също е важен. Ако наистина обмисляте да създадете овощна градина с дървета в пълен размер, може да отнеме десетилетие или повече, за да получите плодове. Дърветата с размер на овощна градина не попадат в категорията на най-бързо растящите овощни дървета. По-скоро помислете за овощни дървета джуджета и полуджуджета. Можете да намерите сортове ябълки и круши джуджета, които произвеждат за три години и по-малко.

Как да накараме овощните дървета да раждат по-бързо

Възможно е да помогнете на вашето овощно дърво в цикъла му на цъфтеж. Здравото дърво ще цъфти по-рано от крехкото, така че прочетете изискванията за грижи на дървото и осигурете най-доброто подхранване. Уверете се, че дървото има подходящо разположение. Повечето овощни дървета изискват място с пряка слънчева светлина, но също и период на покой и известен период на охлаждане. Най-добре е да избягвате място за засаждане, което е ниско разположено и може да е по-хладно от други райони.

Още: Овощна градина - обработка и култивиране

Дърветата ще се възползват от добре дренирана почва и достатъчно вода. Освен това дръжте дървото под око, за да сте сигурни, че не е нападнато от насекоми вредители. Насекомите могат да повредят дървото в допълнение към цветята и плодовете. Ето защо търговските производители поставят своите млади дървета на редовна програма за пръскане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com