Скандал с експериментите на адронния колайдер

25690
Скандал с експериментите на адронния колайдер

Ученият, начело на екипа изследователи, които обявиха миналата година, че са засекли неутрино да се движи със скорост, по-голяма от тази на светлината във вакуум, подаде оставка, след като ново засичане не успя да повтори резултатите, предаде The Independent, цитиран от БЛИЦ.
Италианският институт за ядрена физика заяви, че Антонио Ередитато е отстъпил управлението на експеримента ОПЕРА, чийто измервания на свръхсветлинно неутрино са подложени на сериозна критика от публикуването им през септември насам. Ередитато потвърди оставката си без допълнителен коментар.

Нови експерименти са планирани през месец май, когато между CERN в Швейцария и Италианския институт ще бъде повторен тестът и ще се засекат отново скоростите на неутриното.

По-рано този месец екипът от учени от CERN, работещи под името Икар, измериха, че частиците се движат със скоростта на светлината, но не по-бързо. През февруари екипът ОПЕРА обяви, че са открили технически дефект, на който може да се дължи аномалията в измерването.

Ако частици могат да се движат с по-голяма скорост от максималната, в противоречие на теорията за относителността на Албърт Айнщайн, това ще отвори вратите за една нова физика, при която пътуването във времето е възможно
.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com