Въглероден аерогел - най-лекият материал в света

35116
Въглероден аерогел - най-лекият материал в света

Въглероден аерогел, това е най-лекият материал в света! И той бе създаден от учени от университета в Джъцзян, Китай. Според експертите,  той "ще играе важна роля в борбата със заразите".

Според изследването, публикувано в научното списание "Нейчър", материалът има гъстота от едва 0,16 милиграма на кубичен сантиметър, една шест от гъстотата на въздуха. Това се дължи на факта, че в гела течна съставка била заменена от газ.

Учениците са втори гратисчии след ромите

Акция „Дупчи билетче" започва столичният Център за градска мобилност в училищата. От вчера по класните стаи тръгват експерти, кои...

Авторът на изследването Гао Чао заяви, че "най-важното качество на новия материал е лесното му производство". По-конкретно той бил създаден чрез използването на лиофилизирани разтвори, които премахнали влажността на въглеродните нанотръби и на графемите, но при запазване на тяхната цялост. По този начин, независимо от крехкия си вид, въглеродният аерогел притежава също така отлична еластичност и се възстановява, след като се свие.

 Новият материал може да абсорбира бързо органични смеси – един грам от него може да погълне 68,8 грама от органична материя за една секунда, което го прави идеален за третирането на петролни разливи в морето, посочи изследователят.

Така специалистите се надяват, че "въглеродният аерогел ще играе важна роля в контролирането на заразите, както и в контролирането на петролните разливи и в изчистването на водата и въздуха".

До момента най-лекият материал в света беше никелов аерогел, създаден през 2011 г. от Технологичния институт в калифорния и Калифорнийския университет.

Американски учени излекуваха ХИВ-позитивно дете

Учените са една крачка по-близо до побеждаването на вируса на СПИН. Американски медици потвърдиха, че са излекували ХИВ позитивно бебе ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com